Woensdrecht

Marathonfietstocht Prop en Kools overtreft verwachtingen: “Meer geld dan verwacht”

Maarten Elst Maarten Elst

Bijna 950 kilometer verspreid over drie dagen. Op de fiets. Jan Prop en Huub Kools voltooiden onlangs deze marathonfietstocht voor het goede doel. Met de tocht zamelde de twee uiteindelijk een bedrag van 11.154 euro op voor stichting Titurel. Met een feestelijke bijeenkomst bij een sponsor in Breda blikten Prop en Kools nog één keer terug op deze levenservaring. “We hoopten op een bedrag met vier nullen, dat is uiteindelijk gelukt”, glundert Prop.

“Het was pittig. Het zijn natuurlijk hele lange zitten ook”, duidt Kools op de etappes van ruim 300 kilometer per dag. “Je moet maken dat je toch wel met een gemiddelde van ruim boven de dertig kilometer per uur aan het rijden bent. Op een gegeven moment kom je in de bergzones, vanaf Gerardsbergen ongeveer. Vanaf dat moment heb je constant grote stroken op en af.”

Bruto routes meegekregen

“Het vraagt heel wat van je lichaam”, vertelt fietsmaatje Jan Prop. “Maar aan de andere kant, het brengt zoveel genoegen. Wij hebben een ontzettend plezierige driedaagse gehad. We hadden twee soigneurs en motardbegeleiding bij. Ja, dat was top. Als we die niet bij hadden gehad, dan vraag ik me af of het wel gelukt was.” Geregeld moesten Prop en Kools keren. “We hadden de bruto routes gekregen van de organisatie”, vult Kools aan.

Kools: “Die waren niet mooi opgeschoond. Dat betekent dat de motorrijders die dat waarschijnlijk ooit verkend hebben naar de bakker gingen, dan sloegen ze links- of rechtsaf. Bij een bakker voor moesten we dan een U-bocht maken en kwamen we weer terug op onze route uit. Maar ja, als je zulke lange tochten maakt, dan wil je dat niet te vaak meemaken.”

Titurel dolgelukkig

Bij het vertrek op donderdagochtend 24 juni sijpelde een tussenstand van ongeveer 7.000 euro door. Het werd uiteindelijk 11.154 euro. “Ongelooflijk mooi, veel meer dan we verwacht hadden”, vertelt Katrien Muylaert, directeur-bestuurder van Stichting Titurel. De stichting uit Putte was door het wegvallen van de organisatie Chasin’ the Sunset het goede doel geworden van de marathonfietstocht. “Bij die tussenstand dachten we, we hebben zelf nog wat opgehaald, er was ook nog wat overgemaakt. Dus we dachten: misschien raken we nog wel tot aan de 8.000 euro. Dit overtreft alle verwachtingen.”

Titurel barst van de ideeën en kan het geld daarbij uitstekend gebruiken, zo vertelt de directeur-bestuurder. “Wij krijgen mooie nieuwe gebouwen. Daar hoort ook een mooie nieuwe tuin bij. Een beetje een parkachtige omgeving willen we creëren. Daar komt zeker plek in voor alles wat met beweging te maken heeft. Wij zorgen voor toestellen op elk niveau.” Ook Prop en Kools waren maar wat trots toen ze het eindbedrag konden presenteren. “We hadden aanvankelijk gehoopt op een bedrag met vier nullen”, meent Prop. “We zijn er heel tevreden mee. En we hebben kunnen zien dat Titurel het ook heel erg leuk vond dat we het voor hen hebben opgehaald.”

Bijzondere ontmoeting

Prop en Kools strooien deze vrijdagmiddag met anekdotes bij één van de sponsors in Breda. Zo kwam Prop op de laatste kilometers tot een wel heel toevallige ontmoeting. “Ik denk dat we nog een kilometer of acht moesten rijden”, schetst hij. “Ik wil schakelen naar mijn grote blad en vervolgens komt mijn ketting tussen mijn wiel. Ik sta vervolgens aan mijn fiets te prullen als er een oude man uit één van die huisjes langs de weg naar buiten komt wandelen. Die begon tegen mij in het Frans te praten over Adrie van der Poel, Poulidor, noem het maar op.”

“Toen heb ik uitgelegd dat ik bevriend ben met Van der Poel. En dat ik onderweg was naar het monument van Raymond Poulidor, de wielerlegende. En plots zegt die Franse man ‘Raymond, c’est mon frère’ (Raymond, dat is mijn broer, red.). Ja, dat was wel even een kippenvelmoment, ja.”