Roosendaal

Marie Dekkers wordt 102: bezoek burgemeester hoogtepunt van de dag

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het bezoek van burgemeester Han van Midden is het hoogtepunt van haar verjaardag. Marie Dekkers-van Hal uit Roosendaal is zaterdag 102 jaar geworden en ze heeft uitgekeken naar haar bijzondere bezoek. En als het aan de hoogbejaarde Dekkers ligt, komt de burgemeester nog wel een paar keer. “Ik ga voor 105. Daarna kijken we wel verder.”

Door: Bianca van Vugt

Zaterdagochtend half 11. Marie Dekkers, in 1918 geboren als Marie van Hal, heeft zich er al heel de week op voorbereid. Want ze krijgt hoog bezoek. Han van Midden, burgemeester van Roosendaal, komt langs voor haar verjaardag. Mevrouw Dekkers wordt 102 en ze vindt het geweldig dat de burgemeester dat met haar komt vieren. Alweer. Want het was één van de eerste officiële taken die Van Midden had, toen hij vorig jaar in Roosendaal kwam: ons Marie gaan feliciteren.

Er moet wel taart zijn voor de burgemeester

Peter Dekkers, zoonlief, heeft al duidelijke instructies gekregen. “Er is toch wel taart?! En een flesje bier. Of een borrel.” De 66-jarige Dekkers kan er hartelijk om lachen. “Komt helemaal goed, moeder.” Mevrouw Dekkers woont in het Centrum voor Wonen en Zorg De Bloemschevaert in Roosendaal. Er mogen maar 3 of 4 mensen tegelijk op bezoek. Dus de verjaardagsvisite wordt over een paar dagen uitgespreid. Maar Van Midden mag eerst.

“Dat de burgemeester komt, speciaal voor ons moeder, dat is het hoogtepunt van haar dag, hoor,” vertelt Dekkers. “Dat zie je nog sterk hè, bij die generatie.” Zijn ouders waren bijna 65 jaar getrouwd en kregen twee kinderen, een zoon en een dochter. “Mijn vader, zus, zwager en hun zoon -het enige kleinkind- zijn allemaal overleden. Dus ons moeder heeft al heel wat klappen moeten verwerken,” legt Dekkers uit. “Maar daar gaat ze zo goed mee om. Dan zegt ze: ‘Ja, het is allemaal heel erg, maar ge mot wel deur,” zegt hij met bewondering.

“Ik ga voor 105. Daarna kijken we wel verder”

Marie Dekkers geniet nog volop van het leven. Ook al is haar wereld klein geworden. “Ze ziet bijna niets meer en ze hoort heel slecht,” vertelt zoon Peter. En er zijn natuurlijk ook al aardig wat andere lichamelijke problemen. Grinnikend voegt hij er aan toe: “Wij zeggen altijd: alles beneden de neus dat hapert, maar daarboven werkt het nog uitstekend.”

Volgens haar zoon is Marie niet van plan al op te geven. “Ze leeft natuurlijk in een klein wereldje, maar ze heeft wel veel levenslust.” Dat bleek afgelopen week nog, toen Peter en zijn vrouw met haar spraken over de komende verjaardag. “Ons moeder zei ‘Ik ga voor 105’. Mijn vrouw vroeg ‘En dan?’. Toen zei ze ‘Dan kijken we wel verder’. Ze is ’t nog helemaal niet moei,” lacht hij hartelijk.

Friet met lekkere snacks

Ons Marie houdt nog steeds van lekker eten. Vooral van friet met een lekkere frikandel of kroket. En ze geniet van uitstapjes. Onlangs was er een huifkartocht voor de bewoners van het zorgcentrum. En natuurlijk wilde ze mee. “Toen ze terugkwam en het personeel vroeg hoe het was, zei ze ‘harstikke gezellig. Dat wil ik wel vaker!’. Dus toen bleek dat de huifkar ’s middags nog een keer reed en nog niet vol zat, is ze weer meegegaan,” vertelt Dekkers.

Lachend vertelt hij, dat hij soms te doen heeft met het personeel. En dat hij diep respect heeft voor het werk dat zij doen. “Ons moeder denkt dat ze de enige bewoner is hier. En dat die twintig man allemaal voor haar werken. Als ze belt, dan heb je 30 seconden om bij haar te komen, anders belt ze al weer,” typeert hij zijn moeder. “Je gaat er echt niet mee lopen, hoor, met ons Marie. Die weet precies wat ze wil.” En wat ze wil, is op haar verjaardag een gebakje eten met haar zoon, schoondochter en natuurlijk met burgemeester Han van Midden.