Standdaarbuiten

Markbrug tussen gemeentes Halderberge en Moerdijk krijgt grote opknapbeurt

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De brug over de Mark bij Standdaarbuiten is toe aan een flinke opknapbeurt. Niet zo gek, want hij is al weer zo’n vijftig jaar oud. De Markbrug ligt precies op de grens van de gemeentes Moerdijk en Halderberge. Het is ook nog eens de grootste brug in die gemeentes. Maandagochtend werd het startschot voor de renovatie gegeven.

“Vanaf maandag vijf juni zullen er ongeveer zeven weken werkzaamheden plaats gaan vinden aan de Markbrug”, vertelt Thomas Melisse, wethouder van de gemeente Halderberge. De werkzaamheden aan de brug zullen ervoor zorgen dat de brug weer lang mee kan. “De brug moet minimaal weer 30 jaar vooruit kunnen”, vertelt Alfred Siemes van BAM Infra.

De Markbrug is al meer dan 50 jaar oud. “In Nederland hebben bruggen die 40 jaar of ouder zijn vaak een opknapbeurt nodig om de levensduur te verlengen “, onthult Siemes.

Het artikel gaat verder onder de foto

De Markbrug

Samenwerking

De samenwerking gaat al heel wat jaren terug. “De brug was destijds al een verbinding tussen de voormalig gemeentes Oudenbosch en Standaardbuiten”, legt wethouder Jack van Dorst van de gemeente Moerdijk uit. Overigens is de renovatie van de Markbrug niet het enige project waarbij de twee gemeentes samenwerken. “Volgend jaar wordt de Lamgatse brug vervangen, ook wel bekend als ‘de fietsbrug’. Hier gaan we ook weer voor samenwerken”, vertelt Melisse trots.

Hinder

“Waar gewerkt wordt, kan ook een vorm van overlast plaatsvinden”, vertelt Van Dorst. Daarom is ‘de Bouwapp’ ontwikkeld, waarbij bewoners de bouw kunnen volgen. De app vertelt bijvoorbeeld of er wegafsluitingen zijn tijdens de renovatie van de Markbrug.

Wethouder Thomas Melisse zet zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeentes en BAM Infra.