Halsteren

Markeringssteen laat overstroomde gebieden zien van Watersnoodramp

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Wethouder Evert Weys heeft woensdagochtend de regiomarkeringssteen Stroomgaten in Halsteren onthuld. De markeringsteen toont een kaart van de gebieden die zijn overstroomd tijdens de Watersnoodramp van 1953 in West-Brabant, Tholen en Goeree-Overflakkee.

De regiomarkeringssteen is onderdeel van het project Stroomgaten van Waterpoort en is een initiatief van kunstenaar Koos Hage in samenwerking met het Watersnoodmuseum.

Stroomgaten

Met het project worden alle 96 stroomgaten gemarkeerd door middel van een sobere, basalten stroomgatzuil. Stroomgaten zijn de plaatsen in een dijk die ten tijde van de ramp zijn doorgebroken waardoor het water het land is binnengedrongen. Het doel is om inzichtelijk te maken waar de stroomgaten zich bevonden en om naar aanleiding van die markering de verhalen te vertellen over de Watersnoodramp.

Alle zes Waterpoortgemeenten en Waterschap Brabantse Delta hebben besloten om mee te werken aan dit project. Naast de stroomgatzuilen, die later dit jaar geplaatst gaan worden, is ook één regiomarkeringssteen geplaatst in Halsteren. De markeringssteen staat vlak naast het bestaande Watersnoodkunstwerk.