West-Brabant

Markiezaten in de ban van de hennep

Hennep

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Bij de ruimdag die dinsdag plaatsvond in Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht, zijn op meerdere plekken hennepkwekerijen aangetroffen. Daarbij zijn bijna 1200 planten aangetroffen die inmiddels zijn vernietigd. Ook is er één persoon aangehouden.

In Woensdrecht zijn in een maïsveld aan de Dorpsstraat 68 hennepplanten aangetroffen. In Roosendaal was wat meer speurwerk nodig: in een loods aan de Watermolenstraat werd achter een verborgen wand een goed verstopte hennepkwekerij gevonden. In de twee ruimtes daar achter zijn in totaal 590 oogstrijpe hennepplanten opgeruimd. In het pand zijn geen personen aangetroffen.

In de Kremerstraat in Bergen op Zoom was het tweemaal raak. Op het eerste adres werden 48 planten gevonden en is een verdachte aangehouden. Het onderzoek in die woning leidde vervolgens naar de buren. Ook daar blijkt in drie ruimtes gekweekt te worden en zijn er 380 oogstrijpe hennepplanten opgeruimd. Alle in beslag genomen apparatuur en hennepplanten zijn ter vernietiging meegenomen. Bij alle panden blijkt dat de energie is gestolen. Een medewerker van het elektriciteitsbedrijf heeft dit vastgesteld en heeft ze afgesloten van het energienetwerk.

Ondermijning samenleving

De overheid wil door een hardere aanpak van de wietteelt ook de zogenaamde ‘ondermijning’ van de samenleving tegengaan. Ondermijning houdt in dat crimineel geld opgenomen wordt in het ‘normale’ leven, bijvoorbeeld door met drugsgeld vastgoed te kopen. Daarom wordt iedereen opgeroepen goed uit te kijken (en te ruiken) naar eventuele plantages of kwekerijen. Meldingen kunnen via 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).