Bergen op Zoom

Markiezenhof laat eeuwenoude geheimen tot leven komen

Han Verbeem Han Verbeem

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom wordt een waar geheimenpaleis! De museumzalen ondergaan momenteel een gedaantewisseling en wie straks het gebouwencomplex bezoekt, kan vanaf november zelf kennismaken met de vele verhalen die achter de eeuwenoude muren schuilen. Dinsdag waren de opnames voor één van de projecten: een 18e eeuws bal in de Franse Vleugel van het Markiezenhof.

Door: Han Verbeem en Marvin Sluijter

Het Markiezenhof is vijf eeuwen geleden gebouwd als woon- en werkcomplex voor de heren en markiezen van Bergen op Zoom. De zogeheten Franse Vleugel is omstreeks 1710 ontworpen in opdracht de toenmalige markies Egon la Tour d’Auvergne. Bij de restauratie van het Markiezenhof in de jaren ’70 is op de verdiepingsvloer een aantal woonvertrekken ingericht, geheel in de stijl van de 18e eeuw. Deze Stijlkamers maken deel uit van een interactieve ontdekkingsreis door de tijd, legt projecteider Claartje Rijkers uit.

Extra dimensie aan Stijlkamers

“De Stijlkamers behouden dezelfde inrichting, maar er zijn een verhaal en interactief educatief concept ontwikkeld die de zalen een extra dimensie gaan geven”, zegt Rijkers. “Daarmee wordt het bezoek aan het Markiezenhof een ware beleving voor jong en oud. Dinsdag waren de filmopnames waarbij acteurs een dans opvoerden, in historische kleding. Op elk detail is gelet: de juiste materiaalkeuze, de goede kleuren, de make-up en de haardrachten: alles is bíjna echt.

Waargebeurd verhaal

Centraal in de verhaallijn staat een waargebeurd verhaal uit de familiegeschiedenis van de markiezen en markiezinnen. Hóe de interactieve belevenis vorm en inhoud gaat krijgen, wil Rijkers nu nog niet prijsgeven. “Wie dat wil zien, kan het beste vanaf november zélf een bezoek brengen aan het vernieuwde museum en het geheim met eigen ogen ontdekken en meemaken.”