Bergen op Zoom

Markiezenhof neemt topstukken aan van Bergse inwoners

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Stadspaleis Het Markiezenhof hangt vol met topstukken. Dat is speciaal vanwege de expositie ‘Iedereen zijn topstuk‘, dat bestaat uit Bergse topstukken en meesterwerken uit eigen collectie van de 16e en 17e eeuw, én met topstukken van Bergenaren.

Het Markiezenhof is van en voor iedereen. Dat is de boodschap van Iedereen zijn topstuk. Met de expositie kunnen bezoekers de verschillende soorten topstukken bekijken, en ontdekken wat de Bergse collectie zo bijzonder maakt. “De rode draad van deze expositie is de vraag: ‘Wat is een topstuk? En wat maakt dat zo bijzonder?'”, legt conservator van het Markiezenhof Bart van Eekelen uit. Museumgidsen van het stadspaleis kunnen hier genoeg (persoonlijke) verhalen over vertellen.

Eeuwenoude poster

Karel Nuijtemans is zo’n Bergenaar met een topstuk. “Ik heb een poster van het St. Geertruydts Bronwater”, vertelt hij. Op de bijzondere poster staat een statige ridder met een glas bronwater in zijn hand. Ook staat er links onderin een fles met het bronwater afgebeeld. “Deze poster is gebruikt in de horeca. Je ziet de gaatjes er nog inzitten, die gebruikten ze om de poster mee op te kunnen hangen achter de bar.”

De fles bronwater die staat afgebeeld op de poster zou een geneeskrachtige werking hebben, weet Nuijtemans te vertellen. “En een bedrijf uit Bergen op Zoom heeft deze poster gemaakt. Dat zat aan de Stationsstraat.” Ook staat er een telefoonnummer op de poster: 583. “Dat geeft wel aan hoe oud deze poster is.”

Eisen

Maar aan welke eisen moet een topstuk dan voldoen? “Daar zijn geen harde eisen voor”, bekent Van Eekelen. “Er zitten stukken bij die om de artistieke waarde waardevol zijn, of omdat ze documentaire waarde hebben, zoals de portretten van de markiezen.” Deze portretten zijn uniek omdat er vaak maar één van is. “En de meubels die hier staan zijn weer uniek vanwege de authenticiteit of het vakmanschap.”

De poster van Nuijtemans is een topstuk omdat het authentiek is, meent de Bergenaar. “Er zitten bijvoorbeeld veel gebruikssporen op, dus het vertelt historie.”

Ondanks dat de poster nu niet meer bij Nuijtemans thuis aan de muur hangt, mist hij de poster niet. “Ik heb het door een grafisch kunstenaar laten retoucheren. Er zijn nieuwe afdrukken van gemaakt, en daarvan heb ik er eentje bij mij in de hal hangen!”

De grootste parel

Ieder zijn topstuk is nog te zien tot 4 februari 2024. “Het is verspreid door een groot deel van het gebouw, van de begane grond tot de schatkamers en de grote galerij. Je ziet dan dus ook gelijk onze grootste parel: het Markiezenhof zelf”, sluit Van Eekelen af.