Bergen op Zoom

Markiezenhof schenkt plaquette ter nagedachtenis aan Watersnoodramp: ‘Belangrijke reminder’

Sven de Laet Sven de Laet

Iets meer dan 69 jaar geleden stroomde het water ons land binnen. Ook in onze regio zorgde de watersnoodramp voor veel slachtoffers en schade. Om daarbij stil te staan, werd in Bergen op Zoom dinsdagochtend een plaquette onthuld.

Het bord geeft aan hoe hoog het water op die bewuste dag in 1953 reikte. “Maar liefst 4,2 meter boven NAP”, vertelt stadshistoricus Yolande Kortlever. “Nu lijkt dat misschien minder indrukwekkend, omdat het bij mij ‘maar’ tot ooghoogte komt. Maar vergeet niet dat we hier al op een van de hoogste punten in de gemeente Bergen op Zoom staan. Alles dreef rond.”

De plaquette herinnert ons ook aan de slachtoffers van de ramp. “Er zijn maar liefst 78 mensen in dit gebied overleden tijdens de ramp. Dat is echt verschrikkelijk. Tot op de dag van vandaag maakt dat indruk. Met zo’n plaat houd je die geschiedenis levend.”

Zo herinneren we mensen eraan dat dit soort rampen kunnen gebeuren.

Maar ook met de blik op de toekomst is de herdenkingssteen van belang, denkt Kortlever. “Zo herinneren we mensen eraan dat dit soort rampen kunnen gebeuren. Door de Deltawerken is die kans gelukkig een stuk kleiner, maar helemaal uitsluiten kun je het nooit. Zeker niet in deze tijd van klimaatverandering, waarin het waterpeil steeds verder stijgt. In die zin is het ook een mooie reminder.”