Bergen op Zoom

‘Markiezenhof wel of niet verzelfstandigen… Museummedewerkers verdienen duidelijkheid’

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom

Han Verbeem Han Verbeem

Wel of niet verzelfstandigen… De Bergse gemeenteraad wil in juni, na vijf jaar soebatten, een knoop doorhakken over de toekomst van het gemeentelijke museum Het Markiezenhof. Veel raadspartijen voelen wel iets voor een zelfstandig, marktconform benut stadspaleis – blijkt dinsdag in de raadscommissie. Maar dat kan de gemeente niet betalen, zegt Maarten van ’t Hof (Lokaal Realisme). Ook de Bergse VVD “krijgt geen jubelgevoel” van verzelfstandiging. En CDA/V-BoZ wil méér onderzoek naar het aantal betaalde medewerkers dat het museum nodig heeft. “Ze hebben recht op duidelijkheid.”

Aan de ene kant moet er bezuinigd worden, maar tegelijk wil de raad een robuust en toekomstgericht museum. Voor Lokaal Realisme is verzelfstandiging “geen doel op zich”. Zelfstandigheid leidt echter volgens Van ’t Hof niet tot besparingen. Het Markiezenhof moet volgens hem bezuinigen, want de gemeente staat financieel zware tijden te wachten. “De taakstelling moeten we zien te halen”, benadrukt hij. En: er moet duidelijkheid komen. “Wel of niet zelfstandig verder, op die duidelijkheid hebben de museummedewerkers recht.” Duidelijkheid voor de medewerkers, of het nu linksom of rechtsom is, wil ook GroenLinks-PvdA, zegt Yusuf Kaplan. Hij wil ook weten waarom de horeca in het museumcafé zo weinig omzet draait.

In eigen hand houden

De BSD ziet kansen in het Markiezenhof, niet alleen als huwelijkslocatie maar óók als stijlvolle omgeving voor uitvaarten – merkt Louis van der Kallen op. Josita Delhez (VVD) wil kijken naar een optimale exploitatie van het Markiezenhof. Een quickscan mag niet tot verdere vertraging leiden. En verzelfstandiging is voor de VVD geen optie, aldus Delhez. “Kijk naar wat mogelijk is, we willen het in eigen hand houden.”

Gemiste kans

Camiel van der Meeren (BVB) vindt het “een bijzonder standpunt van een liberale partij.” Hij is wél voorstander van verzelfstandiging, maar ziet onvoldoende bedrijfseconomische onderbouwing in het nu voorliggende ondernemingsplan. “De bezoekersaantallen zijn onzeker”, vindt hij. Bovendien moet er meer onderzoek gedaan worden naar commerciële mogelijkheden “want die zijn er volop”, constateert Van der Meeren. “Niet uitgaan van aannames”, zegt hij. “Het bedrijfsplan is pappen en nathouden en er ontbreekt een visie. Een gemiste kans.” En misschien kan “uit een goed onderbouwd ondernemingsplan” blijkten dat juist méér fte’s nodig zijn – merkt de BVB-politicus op.

‘Fte’s bottleneck verzelfstandiging’

Het grote aantal betaalde medewerkers (23,48 fte) is een bottleneck voor de verzelfstandiging van het museum – stelt Sander Siebelink (CDA/V-BoZ). “Andere musea doen het met een stuk minder”, zegt Siebelink. Zijn politieke alliantie wil daarom een second opinion. Ronald van Oosterhout (Samen0164) begrijpt de motie van CDA/V-BoZ, maar hij vraagt de indiener om even te wachten tot het ondernemingsplan voor de volle 100 procent af is.

‘Terug naar begin’

Arjan van der Weegen (GBWP) verwondert zich dat het bedrijfsplan in wording nog geen bestuurlijke status heeft. “Wat moeten we dan met dit stuk?”, vraagt hij zich af. Hij wil “dat iemand van buiten” nog eens zorgvuldig naar het document kijkt, of de gemeente wel op de juiste manier is gestart met de ontwikkeling van Het Markiezenhof. “Als we niet teruggaan tot het begin, begrijpen we niet waar we nu zijn.” Ook hij zegt: “De medewerkers verdienen zekerheid, laat ze niet langer wachten.” Ook GBWP is voorstander van verzelfstandiging – waar het ondernemingsplan van uitgaat. “Kijk niet alleen naar euro’s, maar ook naar mogelijkheden en kansen.”

Lees ook: Bergse raad wil ‘robuust Markiezenhof’, bedrijfsplan terug naar tekentafel