Zevenbergen

Markland Technasium Award: ‘Leerlingen komen in aanraking met bedrijfsproblemen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Donderdagmiddag streden leerlingen van havo en vwo van het Markland College om de eerste plaats voor de Technasium Award. De leerlingen hebben zich bezig gehouden met onderzoekend leren. In teamverband hebben de leerlingen onderzoek gedaan en een ontwerp gemaakt, in opdracht van een echte opdrachtgever. Tijdens het evenement in theaterzaal De Borg in Zevenbergen presenteerden de leerlingen hun werken.

“Het doel is dat leerlingen kennismaken met de problemen die het bedrijfsleven soms heeft. Vervolgens kunnen zij de kennis die ze binnen school vergaren buiten school toepassen”, vertelt afdelingsleider Leo van der Wulp.

De leerlingen gingen voor verschillende bedrijven aan de slag. Zo kwam bijvoorbeeld de Intratuin voorbij. “Wij hebben een maquette ontwikkeld, waarmee klanten van de Intratuin kunnen zien hoe zij hun tuin kunnen verduurzamen”, legt Nienke uit, die samen met Paulina en Lavinia aan het project werkte.

Het groepje kijkt tevreden terug op het eindresultaat, evenals opdrachtgever Jan Schilders van Intratuin Breda. “Ik ben er ontzettend blij mee”, laat hij weten. De maquette kan zelfs rekenen op een plaats in de winkel. “Op deze manier kunnen wij onze klanten triggeren om iets aan hun tuin te doen”, denkt de medewerker van het tuincentrum.

Ik denk dat we echt wat moois hebben neergezet.

De grote winnaars van de middag zijn Melissa, Fleur en Steijn. Zij hebben een maquette ontwikkeld voor Dierenpark de Oliemeulen uit Tilburg. “In het begin was het best lastig, omdat je vanaf nul begint”, vertelt Melissa. De maquette laat verschillende verblijven voor dieren zien. “We hebben ons eerst goed verdiept in de dieren en in wat zij nodig hebben”, vertelt Fleur. Het doel is een goed welzijn voor de dieren van het dierenpark.

“Nu is het nog wel een redelijk oud gebouw”, vervolgt Fleur. Aan de leerlingen de taak om een modern nieuw gebouw te ontwerpen. De leerlingen zijn bijna heel het jaar bezig geweest met het project. Uiteindelijk zijn ze trots op hun project. “Ik denk dat we echt wat moois hebben neergezet”, vult Steijn aan. “Misschien gaat het dierenpark wel wat elementen van ons gebruiken, dat is wel erg gaaf.”

We hadden écht niet verwacht dat wij zouden winnen.

De winnaars zijn blij. “We hadden écht niet verwacht dat wij zouden winnen”, laat Fleur weten. De prijs die ze gewonnen hebben is dat ze met zijn drieën een bezoek mogen brengen aan het Euro Space Center in België. “We mogen in een soort ‘spacestation’ een excursie gaan doen.” Hier hebben de winnaars nu al ontzettend veel zin in.