Hoogerheide

Masten met ‘slimme verlichting’ allemaal operationeel

Wethouder Jeffrey van Agtmaal monteerde de laatste armatuur op een van de slimme lichtmasten (foto: Gemeente Woensdrecht)

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het project fietspadverlichting in de gemeente Woensdrecht is afgerond. Wethouder Jeffrey van Agtmaal monteerde vrijdagochtend de laatste armatuur op een van de lichtmasten.

Aan de Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan, Antwerpsestraatweg, Abdijlaan, Huijbergseweg en de Weg naar Wouw is zogenaamde ‘slimme verlichting’ aangelegd langs de fietspaden.

Sensoren

Deze ‘slimme verlichting’ kan geheel, per lichtmast worden geregeld. Vroeger stond de openbare verlichting gewoon een hele nacht aan. Nu kunnen bepaalde zijden uitgezet worden en zijn de lichtmasten voorzien van sensoren die meten of er fietsers of wandelaars zijn. Alleen wanneer daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van het fietspad, gaat de verlichting aan.

Toekomst

Deze slimme lichtmasten kunnen in de toekomst ook voor andere dingen worden ingezet. Zo gaat de leverancier binnenkort starten met een proef om de luchtkwaliteit te meten via een aantal lichtmasten. Dit gebeurt in samenwerking met het RIVM. Maar de masten kunnen ook een rol spelen bij het tegengaan van illegale activiteiten, zoals (drugs)dumpingen.

De gemeente Woensdrecht volgt deze ontwikkelingen op de voet en wil eventueel de lichtmasten beschikbaar stellen voor het doen van proeven.