Hoeven

Matthew (12) zorgt door brief aan burgemeester voor nieuwe speeltuin in Hoeven

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Matthew Witzier (12) voetbalt in Hoeven graag buiten met zijn vriendjes, maar het voetbalveld en de bijbehorende goals waren volgens hem aan vervanging toe. Daarom besloot hij een brief te sturen aan burgemeester Bernd Roks met de vraag of hij het veld wilde verbeteren. Een kleine twee jaar later is de gloednieuwe inclusieve speeltuin ‘De Wezemaal’ gerealiseerd met medewerking van de gemeente Halderberge, bewoners en een aantal bedrijven.

Zo trots als een pauw staat Matthew woensdagmiddag bij de opening van het nieuwe speelgebied. “Ik vind het echt supermooi geworden”, glundert hij. De opening kan rekenen op veel bezoek. Heel de wijk is uitgelopen om de nieuwe speeltuin te bewonderen.

Als wethouder Sharona Malfait haar dankwoord heeft gedaan aan alle partijen richt ze zich tot de kinderen van de buurt. Ze laat het openen van de speeltuin aan de kinderen over. Zodra het lint is doorgescheurd rennen de kinderen het nieuwe speelgebied in. “Dit is toch prachtig om te zien”, zegt de wethouder trots.

Speelplaats voor iedereen

Ruben Top (12) is een van de kinderen die normaal gesproken vanaf de zijlijn moet toekijken hoe de andere kinderen aan het spelen zijn, omdat hij in een rolstoel zit. Moeder Chantal is daarom ontzettend blij met deze speeltuin. “Het is erg leuk, maar vooral belangrijk dat Ruben samen kan spelen met kinderen van zijn leeftijd”, meent Chantal. Ze vindt het fijn dat in deze speeltuin iedereen gelijk is en dat haar zoon mee kan doen. “Nu kan hij samen met zijn zusje spelen met het water of met andere elementen, hier in de speeltuin.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Ruben en moeder speeltuin Hoeven Halderberge
Ruben samen met zijn moeder in de nieuwe inclusieve speeltuin in Hoeven.

De kinderen uit de wijk hebben mogen meedenken over de elementen die de speeltuin moest gaan bevatten. Zo wilde Ruben graag een grote schommel en was voor Matthew het voetbalveld belangrijk. “Eerst stond er maar één speeltoestel en een voetbalveld wat niet meer goed was”, legt Matthew uit.

Beiden elementen zijn er daadwerkelijk gekomen. “Ik vind het erg gaaf”, zegt Matthew met de bal onder zijn arm. Al een aantal keer heeft hij dankbaar gebruik gemaakt van het voetbalveld. Maar tijdens de opening helaas wat minder omdat de regen rond 14:00 met bakken uit de hemel komt.

Oproep

Als de buien Hoeven gepasseerd zijn, komen de kinderen langzaamaan weer naar buiten en genieten ze met elkaar van de nieuwe speeltoestellen én het nieuwe voetbalveld, waar Matthew zich hard voor heeft gemaakt. Wethouder Malfait hoopt dat er in de toekomst vaker kinderen met een wens of idee van zich laten horen. Daarom doet ze een oproep tot de jongere inwoners van de gemeente Halderberge: “Als je net zo’n goed idee hebt als Matthew, laat het ons dan weten. Misschien kun je met jouw idee het verschil wel maken.”