West-Brabant

Max Mini rijgt drama en kolder aaneen in avondvullende theatervoorstelling

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Theatergroep Max Mini uit Etten-Leur brengt graag grote musicals op het podium. Maar dat zat er de afgelopen coronajaren natuurlijk niet in. Daarom kiest Max Mini deze keer voor een andere vorm: twee eenakters achter elkaar. Daarmee brengt de theatergroep een avondvullende toneelvoorstelling met drama en kolder. En dat allemaal onder de titel Bitterzoet.

Het is wel even wennen om van grote musicals over te stappen op korte toneelstukken. Maar theatergroep Max Mini gaat er vol voor. “We hebben natuurlijk een hele lastige periode achter de rug, zoals zoveel verenigingen,” legt Ingeborg Moonen, voorzitter van Max Mini uit. “Wij wilden weer aan de slag. Dus we hebben nu gekozen voor een hele andere aanpak. We gaan toneelspelen. Twee eenakters op één avond. Het wordt prachtig!”

Een vrouw die nog worstel met iets in haar leven

De repetities zijn in volle gang, want de voorstelling is al begin oktober. Max Mini heeft gekozen voor het drama ‘Deze vrouw ben ik’ en voor een kolderieke uitvoering van het overbekende Romeo en Julia met de naam ‘Zes doldwaze dagen’. Twee totaal verschillende toneelstukken en dat vraagt om twee regisseurs. Hans van Rijsewijk neemt de leiding over het drama en Tim de Ligt buigt zich over de komedie.

Toch is ook ‘Deze vrouw ben ik’ natuurlijk niet alleen maar somberheid, ook al heet het een drama. “Het is een drama in de zin van dat ‘t een serieus toneelstuk is. En het gaat eigenlijk over een vrouw die nog worstelt met iets in haar leven,” legt Van Rijsewijk uit. “Dat maakt ‘t ook zo bijzonder, dit stuk. Want je ziet niet de werkelijkheid. Je ziet een vrouw die, voor ze sterft, eigenlijk nog iets moet doen.”

Haar twijfels worden dan gespeeld door andere spelers

Hoewel het toneelstuk over één vrouw gaat, spelen er meerdere acteurs in mee. Allemaal stukjes van die ene vrouw. “We kruipen in haar hoofd en je ziet eigenlijk haar proces,” vertelt de regisseur verder. “Hoe zij van gedachten switcht van trauma naar reacties. Je ziet haar twijfels. En die worden dan gespeeld door andere spelers, die andere facetten zijn van haar.”

Als je na de eerste eenakter toe bent aan iets luchtigers, dan komt dat goed uit. Na de pauze gaat Max Mini een compleet andere richting uit. Al is dat net zo goed met een dramatisch verhaal. Want de tragische en fatale liefde tussen Romeo en Julia staat centraal in ‘Zes doldwaze dagen’. Maar dat mag de pret niet drukken.

We gooien ‘t wel echt over de top, ‘t is echt kolder

“Het is van oorsprong een Amerikaanse voorstelling. Waarin het verhaal van Romeo en Julia vrij losjes wordt verteld door een rondreizende groep spelers die, waar ze kunnen neerstrijken, hun voorstelling gaan spelen,” legt regisseur De Ligt uit. “Het is grappig, het is idioot. Het is stiekem heel trouw aan het oorspronkelijke verhaal van Romeo en Julia, maar we gooien ‘t wel echt over de top, ‘t is echt kolder.”

Volgens De Ligt zijn de eenakters van Bitterzoet een prima afwisseling. “Als je komedie doet of als je drama doet, het werkt nooit om een voorstelling maar op één lijn te houden,” legt hij uit. “Als je drama doet en je gooit alles de diepte in en je gaat het een uur lang depressief spelen, dan heb je nooit geen pieken en dalen meer waar mensen kunnen uitkomen. Door de afwisseling help je die mensen dus van de ene uiterste naar het andere uiterste. En dat versterkt elkaar alleen maar.”

De voorstelling Bitterzoet is te zien in Het Turfschip in Etten-Leur. Er zijn twee speelavonden: vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober. Kaarten kosten 17 euro 50 per stuk en zijn online te bestellen.