Bergen op Zoom

McDonald’s-dienbladen komen straks uit Bergse recyclefabriek

Het Israëlische UBQ Materials vestigt zich in Bergen op Zoom, waar het kunststof van huishoudelijk afval gaat produceren

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

UBQ Materials, een bedrijf uit Israël, vestigt zich in Bergen op Zoom. Vanaf december 2022 wordt hier een nieuw product gemaakt: een grondstof die is gemaakt van huishoudelijk afval. Het bedrijf wil hiermee namelijk plastic vervangen, om zo de wereld te verduurzamen. Zo zal onder andere McDonald’s producten met deze nieuwe kunststof gebruiken. “We streven naar een wereld zonder afval.”

Recyclen en verduurzamen spelen momenteel een grote rol in de samenleving. “Plastic is een groot en blijvend probleem. Het is overal, je ziet steeds meer afval”, aldus CEO Jack Bigio. UBQ Materials hoopt hier verandering in te brengen, door een vervangend product te maken met gerecycled huisvuil. “We streven naar een wereld zonder afval. Door afval te recyclen kunnen we de afvalstroom verminderen.”

Afvalprobleem verminderen

Het Israëlische bedrijf krijgt nu ook een vestiging in Bergen op Zoom. “De stad heeft een heel gunstige, logistieke ligging door het water en de (spoor)wegen”, legt projectmanager Olaf Looijen uit. Daarnaast vindt UBQ Materials de stad ambitieus op het gebied van circulaire initiatieven. “Bergen op Zoom sprong eruit!”

Tekst gaat verder onder afbeelding:

Jack Bigio (links) en Olaf Looijen (rechts) van UBQ Materials

“We wilden iets aan het afvalprobleem in West-Europa doen”, vult Bigio aan. “We willen dit verminderen.” In eerste instantie zal het afval dus hier vandaan komen, maar om het transport zo laag mogelijk te houden hoopt UBQ Materials in de toekomst ook samen te kunnen werken met het lokale afvalverwerkingsbedrijf Saver.

Van GFT tot vieze luiers

Uit huishoudelijk afval produceert UBQ Materials vervolgens korrels. “Dit bestaat onder andere uit GFT-afval en karton, maar bijvoorbeeld ook uit vieze luiers.” Volgens Bigio is het een duurzaam proces. “Het is energiezuinig: het is namelijk een alternatief voor olie. Ook gebruiken we geen water en produceren we geen afvalwater.”

Tekst gaat verder onder video:

Het eindproduct lijkt erg op plastic, dat vermengd kan worden met andere grondstoffen. “Door dit samen te smelten in de juiste verhoudingen, creëer je een nieuwe grondstof.” Er kunnen veel verschillende producten van gemaakt worden, zoals winkelwagentjes, auto-onderdelen voor Mercedes Benz en McDonald’s-dienbladen.

80.000 ton aan korrels

De fabriek heeft een perceel van 24.000 vierkante meter gehuurd. Hierop staat nu een deel van de fabriek. “Er wordt nog een deel aangebouwd.” Vanaf het tweede kwartaal van 2023 wil UBQ Materials ruim 80.000 ton aan korrels per jaar produceren. In de recyclefabriek komen 140 tot 150 banen vrij om dit te bewerkstelligen. “Gunstig voor de bewoners in de omgeving,” vindt Bigio.

De ambitie van het bedrijf is om te verduurzamen, meer te recyclen en minder milieuonvriendelijk materiaal uit te stoten. “Wij gaan voor een duurzamere wereld, zonder afval.”