Bergen op Zoom

Medewerkers Bravis ziekenhuis voeren actie voor betere cao

Redactie Redactie

Ziekenhuismedewerkers van het Bravis in Roosendaal en Bergen op Zoom draaien op donderdag 10 oktober 24 uur lang zondagsdiensten. De medewerkers willen een salarisverhoging van 5% in 2019 en een extra toeslag wanneer ze op het laatste moment worden opgeroepen om te werken.

Tijdens de zondagsdiensten zijn de operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen van het Bravis in Bergen op Zoom en Roosendaal gesloten. Spoedeisende hulp gaat die dag wel gewoon door.

Meer salaris

De acties maken deel uit van het landelijke estafetteprotest in de ziekenhuizen tegen het vastgelopen cao-overleg. Het personeel wil 5% meer salaris, een extra toeslag op last-minute oproepen en verlaging van de werkdruk. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft nu een veel lager bod voorgesteld, waar de zorgvakbonden niet mee akkoord gaan.

“Twee keer een salarisverhoging van 4% en een eenmalige uitkering van 1000 euro klinkt misschien wel goed, maar reken je niet rijk. De voorgestelde looptijd is namelijk 34 maanden, dan krijg je omgerekend 0,235% loonsverhoging per maand oftewel 2,8% per jaar”, aldus de zorgvakbonden in een gezamenlijke verklaring.

Actiedag

De actiedag op 10 oktober begint om 08.00 uur met het inlichten van patiënten. Om 09.30 uur worden er toespraken gehouden op de locatie van Bravis in Bergen op Zoom. De rest van de dag zijn er ludieke acties. “Het is voor nu een éénmalige actie. Maar we gaan door als het niks oplevert”, zegt Wessel van Meer van het Actiecomité cao Bravis.