Hoogerheide

Media UkkieLab geopend: ‘Digitalisering is er en het gaat ook niet meer weg’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Zeven andere bibliotheken hadden er al één, en de bieb in Hoogerheide heeft het nu ook: een Media UkkieLab. Het houten meubel met onder meer tablets moet ouders en kinderen wegwijs maken in het gebruik van digitale media. Woensdagmiddag was de officiële opening.

Tientallen kinderen en hun ouders zijn woensdag naar de bibliotheek aan de Huijbergseweg in Hoogerheide gekomen voor de opening. Er zijn activiteiten zoals voorlezen, buitenspelen en programmeren. Pascale van Zuilen van de bibliotheek legt uit wat het Media UkkieLab precies is: “Het is een plek waar ouders en hun kinderen naartoe kunnen gaan om kennis te nemen van allerlei nieuwe digitale toepassingen. En ook vooral voor ouders om te leren hoe je nu die balans gezond houdt tussen dat kind wat volledig gefascineerd en in beslag genomen wordt door tablets en allerlei andere schermen en de rest van het leven”, zegt ze.

Of we nu willen of niet. Digitalisering is er en het gaat ook niet meer weg

Experts waarschuwen voor de gevaren van mediagebruik bij kinderen. De manager publieke dienstverlening krijgt dan ook weleens de vraag of dit wel thuis hoort in de bibliotheek. “Het is inmiddels een onderdeel van de samenleving. Of we nu willen of niet. Het is er en het gaat ook niet meer weg. En wij als bibliotheek vinden dat we daarin echt een rol hebben. Om mensen te helpen ermee om te gaan.”

Hele leuke manier om als ouder handvatten te krijgen

Anebelle Kools bezoekt tijdens de opening de bibliotheek met haar 1-jarige dochter Janne. “We zijn zelf nog wat terughoudend in het schermaanbod voor haar, maar je ontkomt er niet aan. En zelf zijn we toch ook aardig verbonden met onze telefoon en schermpjes. Dus ik vind het leuk om er op deze manier mee te starten en ook als ouder handvatten te krijgen.”

Laagdrempelig

Wethouder Lars van der Beek is blij dat zijn gemeente nu ook een Media UkkieLab heeft. “Het is sowieso een hele leuke middag, maar het is ook heel goed. Digitalisering begint al op hele jonge leeftijd en door middel van dat Media UkkieLab kunnen ouders samen met kinderen gewoon allemaal op een hele laagdrempelige manier leren om veilig met digitale tijd om te gaan”, zegt hij.