Roosendaal

‘Medisch centrum houdt zorg toegankelijk’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een fysiotherapiepraktijk hier, een fitnessruimte daar en een consultatiebureau op weer een andere locatie in de stad. Die versnippering zie je steeds minder in het hedendaagse (zorg)landschap. Thuiszorg-organisatie TWB heeft sinds deze week de deuren van het nieuwe Gezondheidscentrum Borchwerf geopend. Hier zitten zes zorgpartijen onder één dak. Een gesprek met bestuurder Ruud Dijkers.

We spreken met het lid van de raad van bestuur af in het nieuwe gezondheidscentrum aan de Belder in Roosendaal. Hij hoeft niet van ver te komen, want de kantoren van TWB zitten in hetzelfde pand. “We waren al lang op zoek naar een een nieuwe locatie voor onze consultatiebureaus in Roosendaal. De andere locaties hadden beperkingen qua licht, parkeergelegenheid en omvang. Uiteindelijk zijn we gekomen tot de mogelijkheid om te ontwikkelen op onze eigen locatie. Op de plek waar het hoofdkantoor al zit zijn we begonnen met het consultatiebureau en al snel haakten daar een aantal andere partijen aan.”

Het gezondheidscentrum is dus een samenwerking tussen verschillende zorgpartijen. Daar is vast de nodige voorbereiding aan vooraf gegaan?

“We hebben er inderdaad meerdere gesprekken met de gemeente over gevoerd. De verbouwingskosten waren natuurlijk ook fors. Dus we hebben echt goed nagedacht of we dit op deze manier wilden. Begin 2023 is de kogel door de kerk gegaan en zijn we gaan verbouwen. In juli zijn de eerste consultatiebureaus opengegaan en de partners zijn in de maanden augustus en september gestart. Afgelopen week was de officiële opening.”

Is er in het gebouw ruimte voor nog meer zorgpartijen om aan te haken?

“Dat kunnen er zeker nog meer worden. We hebben nu echt alles rondom de zorg voor kinderen. En daarnaast willen we ook gaan kijken hoe we de zorg voor ouderen nog verder gaan verbinden. We hopen dat het centrum op redelijk korte termijn helemaal vol zit.”

Nu zien we het zorglandschap in rap tempo veranderen, ook met de aankomende verhuizing van het Bravis ziekenhuis. Is dit gezondheidscentrum een onderdeel van dat nieuwe zorglandschap?

“Ja, voor ons wel. Dit centrum is echt heel erg gericht op jeugd, maar we zijn ook op andere locaties bezig. Zo zijn we in Wouw bezig met medisch centrum (in het voormalige klooster, red.) Rotselaar wat bijna klaar is. Daar werkt ons verpleegkundige team nauw samen met de huisartsen en met de apotheek.”

Wat zijn de ambities op dit gebied?

“We zijn ook in Bergen op Zoom en in Oudenbosch aan het kijken of we dit soort concepten neer kunnen zetten. We zijn heel erg aan het investeren zodat onze cliënten ook steeds meer naar ons toe komen, en dat we dat de mantelzorgers kunnen ondersteunen. Dat is dus nodig om in de toekomst de zorg toegankelijk te houden. En anderzijds geeft het mensen ruimte om hun eigen leven te leiden op het moment dat ze minder afhankelijk zijn van zorg.”

Betekent dat zorgbehoevende mensen minder vaak een zorgverlener op bezoek krijgen, maar juist vaker naar een locatie toe moeten?

“Dat kan een oplossing zijn. Voor sommige handelingen die wij minder frequent bij mensen thuis verrichten kan het een hele mooie oplossing zijn om behandeling op locatie te verrichten. Anderzijds zal de toekomst ook steeds meer gaan over de digitalisering van de zorgverlening. Zorg op afstand en de inzet van hulpmiddelen, waardoor we de mensen wel kunnen blijven helpen. Want dat blijft uiteindelijk wel de kern.”

Deze nieuwe locatie heeft voldoende parkeergelegenheid. Echt centraal ligt het niet aan de rand van Roosendaal. Is het gezondheidscentrum wel goed bereikbaar?

“We hebben daar naar gekeken en we zien dat heel veel ouders toch met de auto komen of met het openbaar vervoer. Er is een bushalte hier bijna voor de deur. Ook lagen de oude consultatiebureaus aan deze kant van Roosendaal, dus de afstand ten opzichte van oude consultatiebureaus is redelijk beperkt. En daarnaast zijn we op een aantal punten in de wijk aanwezig met een drietal steunpunten voor ouders die echt niet hier naartoe kunnen komen. Zij kunnen op ondersteuning van ons in de wijk rekenen.”

Tot slot: hoe was de opening afgelopen vrijdag?

“Het was wat ons betreft een groot succes. Er waren veel collega’s, collega-zorg-aanbieders, de bestuurlijke vertegenwoordiging en een vertegenwoordig van de gemeente. Het was een heel informele bijeenkomst waarbij iedereen gebruik maakte van de mogelijkheid om alle ruimtes te bezoeken en met de verschillende dienstverleners in gesprek te gaan. Het was een heel mooie opening van een mooi centrum.”

Bekijk de video boven dit artikel met daarin een rondleiding door jeugdverpleegkundige Fleur Kustermans.