Roosendaal

Meer maatregelen nodig om diefstal van elektrische fietsen tegen te gaan

Station Roosendaal

De entree van station Roosendaal.

Kitty Joachems Kitty Joachems

Uit de bewaakte fietsenstalling bij het Roosendaalse NS-station zijn al flink wat (elektrische) fietsen gestolen. Het is een probleem wat al jaren speelt. In september 2021 stelde de Roosendaalse Lijst er al vragen over. Politie, NS en de gemeente Roosendaal zochten toen al samen naar een oplossing. Nu zijn we anderhalf jaar verder en is het probleem niet opgelost. Dat leidt tot meer vragen van de lokale partij.

Lees ook: Reeks diefstallen in bewaakte fietsenstalling bij station Roosendaal: ‘Kan niet de bedoeling zijn’

Marco Schillemans en Peter Raijmaekers zijn allebei raadslid voor de Roosendaalse Lijst. Ze klimmen samen in de pen en vragen de gemeente of er cijfers bekend zijn. Ze willen weten hoeveel fietsen er gestolen zijn uit de bewaakte fietsenstalling. Volgens de gemeente zijn er van 1 januari 2020 tot en met 27 maart 2023 tweehonderveertig aangiftes gedaan van fietsdiefstal rondom het station. Daarbij gaat het om honderdenvier elektrische fietsen. De politie kan niet zeggen hoeveel daarvan in de bewaakte fietsenstalling stonden. Gestolen fietsen worden geregistreerd op één adres en dat is Stationsplein 1.

Meer mankracht

De afgelopen jaren is er veel gedaan om de diefstallen te voorkomen. De politie werkte met (elektrische) lokfietsen, camera’s en meer mankracht op straat. Onlangs hielden zij een verdachte aan voor een groot aantal fietsendiefstallen.

Ontmoedigingsbeleid

De politie voerde ook gesprekken met de NS over het verbeteren van de bewaakte fietsenstalling. Dat laat de gemeente weten in antwoord op de vragen van de Roosendaalse Lijst. De NS is eigenaar van de bewaakte stalling en heeft landelijk te kampen met diefstal van fietsen en e-bikes op en rond treinstations. Daarom neemt de NS landelijk maatregelen om diefstal te ontmoedigen. Een voorbeeld daarvan is het aanpakken van het toegangssysteem door een harder alarm te installeren en softwareverbeteringen door te voeren.

Beveiliger te laat

De NS houdt ook een proef in tien stallingen waarbij een beveiliger na een alarmmelding naar de locatie gaat. Roosendaal was één van de tien stallingen die meedeed aan deze proef. Hier is deze proef pasgeleden afgerond met teleurstellend resultaat. Volgens de NS was de beveiliger steeds te laat op locatie en was de dief er al met de buit vandoor.

Artificial Intelligence

Binnenkort start de NS met een nieuwe proef in Roosendaal. Door met behulp van Artificial Intelligence mee te kijken met camerabeelden moeten verdachte bewegingen in een eerder stadium worden geregistreerd. Volgens de gemeente wordt het terugdringen van fietsendiefstal ook besproken in een proeftuin van het Stationsplein. In deze proeftuin zit de gemeente, NS, ProRail en een klankbordgroep van ondernemers rondom het Stationsplein.