Hoogerheide

Meer Woensdrechtse huishoudens in aanmerking voor energiesteun

Foto: Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

Meer Woensdrechtse huishoudens komen in aanmerking voor energiesteun. Ook inkomens tot 135 procent van het sociale minimum kunnen dit jaar een bijdrage krijgen van 800 euro. Voor de inkomensgroepen tot 120 procent van het bijstandsniveau -wat ook in Woensdrecht geldt als de armoedegrens- was dat al zo. Zij ontvangen bovendien een tweede toeslag van 500 euro per huishouden, aldus wethouder Lars van der Beek. Al met al gaat het om zo’n 500 huishoudens.

Voor de toeslagen heeft het Rijk extra geld ter beschikking gesteld, om de lagere inkomensgroepen te ondersteunen bij de stijgende energielasten. Daarom gaat ook Woensdrecht de steun aan een grotere groep toekennen. “De gemeente voert al jaren een actief armoedebeleid”, benadrukt Van der Beek. “Nu er extra geld onze kant op komt, kiezen we ervoor om meer
mensen te helpen. Want we zien dat ook gezinnen die qua inkomen net boven de 120 procent van het sociaal minimum zitten met zogenaamde ‘energiearmoede’ te maken kunnen hebben.”

Terugwerkende kracht

Voor inwoners die al een tegemoetkoming hebben aangevraagd maar boven de 120 procent van het sociaal minimum uitkomen, volgt nu een herwaardering, zegt de wethouder. “Blijkt dat ze beneden de 135 procent blijven dan komen ze met terugwerkende kracht alsnog in aanmerking voor een energiesteun van 800 euro.” De tweede steunregeling van 500 euro per huishoudens blijft alleen voor de lagere inkomensgroepen, tot 120 procent, benadrukt de lokale bewindsman.

ISD Brabantse Wal

De aanvragen gaan via de gemeentelijke uitkeringsinstantie ISD Brabantse Wal, waarbij ook Steenbergen en Bergen op Zoom zijn aangesloten. “Steenbergen voert al eenzelfde beleid als Woensdrecht, ook Bergen op Zoom is daar mee bezig”, aldus Van der Beek.

Aanvragen

Het formulier voor aanvraag van de steun is online te vinden, via ISD Brabantse Wal. Aanvragers kunnen een formulier uitprinten en inleveren bij de ISD in Bergen op Zoom. Het is ook mogelijk de aanvraag via de DigID in te dienen, dat gaat sneller.