Woensdrecht

Meest mediawijze klas van Noord-Brabant komt uit Woensdrecht

Illustratie: Pixabay

Laura Vermunt Laura Vermunt

Echte mediawijsneuzen bevinden zich in Woensdrecht. Groep 8 van basisschool De Poorte mag zich namelijk de meeste mediawijze klas van Noord-Brabant noemen. Tijdens een landelijke wedstrijd haalde de klas meer punten dan andere Brabantse klassen.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid vond de elfde editie van MediaMasters plaats. Leerlingen uit groep 7 en 8 bouwden spelenderwijs basiskennis op over onderwerpen die te maken hadden met media. Hierbij kwamen onder andere WhatsApp, privacy, gamen, online pesten en nepnieuws aan bod.

Bits voor de winst

Om de meest mediawijze klas te worden, moesten de kinderen zoveel mogelijk bits – punten – verzamelen. Dit konden ze doen door samen MediaMissies te volbrengen en mediawijze uitdagingen aan te gaan. Na een spannende finaledag, was het De Poorte die er in de provincie Noord-Brabant met de winst vandoor.

“De prijs is echt verdiend”, zegt trotste juf Jessica Kort. “Ze kwamen al vroeg naar school om tijdens de inloop met de MediaMasters aan de slag te gaan. Ze gingen voor het maximale aantal bits per kind per dag. Haalden ze het niet op school, dan gingen ze zelfs thuis verder.”

Volgens Sarah Hijmans geven de landelijke resultaten van dit spel veel informatie over de basiskennis mediawijsheid van kinderen in groep zeven en acht. De producent en eindredacteur van MediaMasters zegt dat het opvallend en hoopvol is dat leerlingen goed door hadden welke video echt was en welke nep. “Het is hoopgevend dat een generatie die opgroeit met deze technieken ook beter is in het herkennen van dit soort beeldmanipulatie.”

Phishing-mails blijven een probleem

Met het herkennen van phishing-mails hadden de leerlingen meer moeite. Dit vindt Hijmans niet gek. Ook voor volwassenen is dit volgens haar een groot probleem. Een ander onderwerp dat veel oproept bij leerlingen en leraren is online gedrag, ook wel ‘nettiquete’ genoemd. “Het is belangrijk om te blijven benadrukken dat je geen dingen online moet zeggen, die je ook niet in het echt tegen elkaar zou zeggen.”

De Week van de Mediawijsheid liep van 4 tot en met 12 november. Aan de landelijke wedstrijd deden 160.000 leerlingen uit groep 7 en 8 uit het regulier en speciaal basisonderwijs mee. MediaMasters gaat na deze week door met individuele Themamissies en klassengesprekken.