Wouw

Megaklus in Wouw: Kerktoren van top tot teen opnieuw gevoegd

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wie onlangs langs Wouw is gereden zal het gezien hebben: de kerktoren van de Lambertuskerk is van top tot teen ingepakt met steigers. Een grote renovatie van de kerktoren staat op het punt te beginnen.

Dat de toren van de Lambertuskerk onder handen genomen moest worden, dat wist het kerkbestuur van de Lambertuskerk wel. Maar een inspectie in 2018 bracht aan het licht dat de staat van de kerk slechter was dan gedacht. Volgens Piet Backx, lid van het kerkbestuur, zijn er tijdens de renovatie kort na de oorlog bouwmaterialen van slechte kwaliteit gebruikt. Het gevolg is dat de bakstenen soms zo los zitten, dat ze naar beneden dreigen te vallen. Ook het leien dak en de phoenix op de top van de toren hebben een opknapbeurt nodig.

Icoon van Wouw

Voor de renovatie van de kerktoren is ruim negen ton nodig. Een deel hiervan wordt betaald door de provincie Noord-Brabant. Het andere deel wordt ingezameld door de stichting voor behoud van het kerkgebouw van de Lambertuskerk. Voorzitter Peter van Steekelenburg merkt dat veel mensen hun spreekwoordelijke steentje willen bijdragen omdat de kerk het icoon van Wouw is.

Dakdekkers

Nu de steiger van ruim zestig meter hoog opgebouwd en goedgekeurd is, gaan de echte werkzaamheden maandag van start. Projectcoördinator Vincent Stolk van aannemersbedrijf Nico de Bont denk dat er de komende tijd dagelijks tot wel vijftien mensen tegelijk aan de toren werken. Van voegers tot timmerlieden en dakdekkers.

Miljoenen

Op 25 juni wordt de phoenix die op de top van de toren staat met behulp van een gigantische kraan naar beneden gehaald. Wie dit spektakel wil aanschouwen moet op die dag om tien uur paraat staan. De renovatie van de kerktoren duurt naar verwachting tot het eind van dit jaar. De totale renovatie van de kerk gaat naar schatting 2,5 miljoen euro kosten en nog vele jaren duren.