Wouw

Melkbussen Wouw als nieuwjaarsstunt in Friesland

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Zaterdag 24 december 2016 zijn twee melkbussen van zes meter hoog weggehaald uit Wouw. De bussen doken later op in het Friese buurtschap Frijstaet. Geen diefstal, maar een nieuwjaarsstunt met als thema “crisis in de melkveehouderij”.

De melkbussen stonden op een stuk land naast de A58 bij Wouw. Karel Schrooyen, ontwerper van de melkbussen, legt uit: “Begin december werd ons vanuit Frijstaet gevraagd of we mee wilden werken aan een nieuwjaarsstunt. Er is een crisis in de melkveehouderij. De mensen van Frijstaet vonden het daarom een goed idee om de melkbussen weg te halen, om op die manier een statement te maken.”

24 december zijn de melkbussen weggehaald. Schrooyen wist hier natuurlijk van. “We hebben dit wel geheim weten te houden zodat dit voor Friesland een verrassing bleef.” De melkbussen zijn op 31 december in een park in Friesland tentoongesteld om de problemen in de melkveehouderij aan de kaak te stellen. Zaterdag 7 januari komen de bussen terug naar Wouw. 

Het aantal melkkoeien moet in 2017 met zo’n 175.000 koeien omlaag om te voorkomen dat Nederland het recht om meer mest dan gemiddeld te produceren, kwijtraakt. In dat geval zouden er naar schatting van het CBS 480.000 melkkoeien verdwijnen. Dit zou een catastrofe voor veel melkveehouders zijn.