West-Brabant

Meneer Frans begint YouTubekanaal voor kleuters thuis

Foto: Frans van Reijen

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Frans van Reijen staat normaal gesproken voor de klas bij basisschool De Biezenhof en heeft daar een kleutergroep onder zijn hoede. Hij mist ze nu al, meldt hij oprecht. Maar bij de pakken neerzitten is er niet bij. In plaats daarvan maakt hij voortaan YouTube-filmpjes om de kleuters iets te leren.

Frans van Reijen is niet alleen leraar, hij is ook een enthousiaste theatermaker. Die twee werelden gaat hij nu online combineren. Niet alleen zijn eigen groep kan vanaf nu iedere ochtend om tien uur nieuwe en leerzame avonturen volgen op YouTube, iedereen kan meekijken!

Iets oudere kinderen krijgen van scholen vaak huiswerk en thuisopdrachten. Voor kleuters geldt dat niet, legt Meneer Frans uit. “Die laten we vooral spelend leren. En nu ze thuis zitten wil ik ze daar bij helpen, aangezien ik ook thuis zit.” Hij gaat ‘helemaal los’ in zijn woonkamer, klinkt het enthousiast. “Daar heb ik een tijdelijke filmstudio van gemaakt en hier ga ik met m’n handpoppen video’s maken die kids en hun ouders thuis kunnen bekijken.”

Iedere dag nieuwe belevenissen

Vanaf woensdag 18 maart komt er op het YouTubekanaal van Meneer Frans ieder dag een nieuw avontuur bij, van hem en SimsalaSaartje, voorlopig de enige leerling die gewoon bij hem in de klas mag zitten. “We gaan van alles doen, ontdekken en beleven”, vertelt Frans. “Het wordt een soort Sesamstraat eigenlijk, met Meester Frans, SimsalaSaartje en andere karakters. Natuurlijk niet alleen voor mijn eigen kleuters. Iedereen kan meekijken en meedoen!”

Interactief

Alleen kijken en stilzitten is niet de bedoeling, legt de meester annex poppenspeler uit. In de avonturen die komen gaan worden de kijkende kids interactief betrokken, bijvoorbeeld omdat ze in de badkamer vijf spulletjes bij elkaar moeten zoeken waarvan de naam met een b begint. “Ik wil de boel in beweging krijgen, het spannend maken. We moeten er in deze rare periode samen iets moois van maken.” Hij krijgt er in ieder geval van heel veel ouders nu al hartverwarmende reacties op.

Het YouTubekanaal van Meneer Frans en SimsalaSaartje vind je hier. Vanaf woensdag 18 maart iedere doordeweekse dag verschijnt er op 10.00 uur een nieuw filmpje. Veel kijkplezier!