Roosendaal

Meneer Verkouteren (102) is een van de oudste inwoners van Roosendaal: ‘Een prominent man’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Hij heeft Roosendaal zien veranderen. Dat vertelt de heer Verkouteren. Tweede Kerstdag werd hij 102 jaar oud, en dat maakt hem een van de oudste inwoners van de gemeente. Burgemeester Han van Midden kwam speciaal daarom bij Verkouteren op de koffie. “Hij heeft ontzettend veel voor de stad gedaan.”

Het was 26 december 1920 toen Verkouteren werd geboren in de Molenstraat in Roosendaal. “Toen nog een echte winkelstraat, dat is nu wel anders”, zegt hij. Jaren later ging de Roosendaler studeren, maar moest daarmee stoppen vanwege de oorlog. “Ik ben toen gaan werken voor het Brabants Nieuwsblad, en dat ben ik blijven doen.” Zijn kinderen, hij heeft er vier in totaal, omschrijven hun vader dan ook als een wandelende encyclopedie.

Prominent Roosendaler

Naast zijn werk als journalist, was Verkouteren actief in het verenigingsleven. “Echt een prominent Roosendaler”, vertelt burgemeester Van Midden. “Hij heeft al eens een Roosenspeld én een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Ook is hij een Gouden bolhoeddrager.” Verkouteren is lid geweest van het IQ-Aarmoei-nieke en is tot ereboer benoemd bij de Stichting Carnaval Roosendaal.

Ondanks zijn hoge leeftijd, heeft Verkouteren nog veel te vertellen. “Dat vind ik erg interessant”, vervolgt Van Midden. “Hij kan me zoveel vertellen over de geschiedenis van Roosendaal, daar kan ik alleen maar van leren.” Van Midden bezoekt iedere Roosendaalse inwoner van honderd jaar of ouder. “Dat zijn vaker vrouwen dan mannen. Het is dus wel bijzonder dat ik al voor de derde keer bij meneer Verkouteren op bezoek ben geweest!”