Bergen op Zoom

Mensen doen nog even snel inkopen voor de lockdown

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De lockdown die maandagavond werd aangekondigd, was maandagmiddag al uitgebreid in het nieuws. Hierdoor gingen veel mensen nog even naar de bouwmarkt voor klusspullen of naar het tuincentrum voor kerstversiering. Ondanks dat was er geen sprake van hamstergedrag of extreme drukte.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Hamsterpraktijken en meterslange rijen: het waren bekende taferelen tijdens de eerste lockdown. Maandag was het niet zo extreem, maar mensen gingen tóch nog even snel de deur uit om bouwmaterialen en kerstcadeaus te halen.

Knutselen in lockdown

“Ik wilde nog wat freubelen en knutselen aangezien ik ook thuis komt te zitten”, zegt een vrouw die met een winkelwagen vol groen uit de Intratuin Halsteren komt lopen. Ook de kersthuisjes en lampjes vinden gretig aftrek. “Nog even last-minute de laatste dingentjes voor het kerstdorp van mijn moeder kopen”, verklaart een man voor de ingang van het tuincentrum. 

Even snel naar de bouwmarkt

“De kleur verf die ik gebruik, hebben ze alleen hier”, zegt een klusser op het parkeerterrein van Gamma in Bergen op Zoom. “Ik moest het toch wel even snel halen.” Even verderop laden moeder en zoon bouwmaterialen in hun auto. Hun huis stond blank door een overstroming. “Als we het niet gauw halen zit je nog wekenlang in de ellende”, zegt de vrouw. Ook verhuizingen en verbouwingen gaan gewoon door, zo verklaren anderen bij de bouwmarkt.

Oliebollenkraam

Op het parkeerterrein van Intratuin staat een oliebollenkraam. Heel wat klanten van het tuincentrum halen er na het winkelen een vette hap. Nu Intratuin gesloten is, vreest oliebolverkoper John het ergste. “Gelukkig mogen we op oudejaarsdag blijven draaien, dus we hopen dat mensen bij onze kraam oliebollen blijven halen”, zegt hij.

Lockdown

Over het belang van de lockdown, zijn de meeste mensen het wel eens. “Ik denk dat het wel nodig is”, is een veelgehoorde reactie op straat. “Het is gewoon manipulatie van de bevolking”, zegt een man die weinig vertrouwen lijkt te hebben in de overheid en de media. “De overheid heeft het te lang uitgesteld”, zeggen een aantal ondervraagden. “Beter laat dan nooit. Nu maar hopen dat het snel weer gewoon wordt.”