West-Brabant

Menstruatieproducten voor vrouwen in armoede: ‘Hygiëne geen luxe, maar basisbehoefte’

Stockfoto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Vrouwen en meisjes in financiële nood die geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen, kunnen terecht bij één van de MUP’s waar deze kosteloos worden verstrekt. Veel gemeenten werken samen met het Armoedefonds, om de zogeheten menstruatiearmoede tegen te gaan. “Hygiëne is geen luxe, maar een basisbehoefte die voor iedereen toegankelijk moet zijn”, zegt woordvoerder Penny van Laarhoven van het Armoedefonds.

Ook in Bergen op Zoom is besloten het aantal MUP-uitgiftepunten uit te breiden, de gemeente draagt bij in de kosten. In de Bergse gemeenteraad heeft raadslid Selin Karar (GroenLinks) aandacht gevraagd voor de aanpak van menstruatiearmoede. In totaal zijn er al tien MUP’s in Bergen op Zoom geopend. De MUP’s zijn een landelijk concept; ze zijn regionaal ook te vinden in de gemeenten Roosendaal, Woensdrecht, Tholen, Steenbergen, Halderberge, Moerdijk, Zundert, Rucphen en Etten-Leur. Het Armoedefonds heeft ook scholen in het voortgezet onderwijs benaderd om daar een MUP te openen.

Belemmeringen

Volgens Van Laarhoven treft menstruatiearmoede veel vrouwen en meisjes, en kan leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven, zoals het niet kunnen deelnemen aan school of werk. Organisaties die geïnteresseerd zijn in het realiseren van een uitgiftepunt voor menstruatieproducten kunnen per e-mail contact op nemen met het Armoedefonds via: [email protected].

  • Een actueel overzicht van alle MUP’s is te vinden via deze link