Moerstraten

Mestverwerker BioMoer vraagt faillissement aan

Foto: © BioMoer

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Mestverwerker BioMoer heeft dinsdag faillissement aangevraagd bij de rechtbank van Breda. Het bedrijf heeft dat via een persbericht bekendgemaakt.

Het bedrijf uit Moerstraten wil al jaren uitbreiden, maar wordt op alle fronten tegengehouden. Het eerste plan voor uitbreiding werd goedgekeurd door zowel de gemeente Roosendaal als de provincie Noord-Brabant. Maar omdat het bedrijf ligt op de grens met de gemeente Bergen op Zoom, moest ook de Bergse gemeenteraad akkoord gaan. Die zag de uitbreiding niet zitten. Ook verschillende natuurverenigingen waren tegen.

BioMoer maakte een nieuw plan en vroeg een omgevingsvergunning aan bij de provincie. Die vergunning werd verleend, maar de gemeente Bergen op Zoom en natuurverenigingen zagen de plannen wederom niet zitten. Bij de Raad van State werd de vergunning aangevochten en met succes. Er werd een streep gezet door de plannen.

Teleurstelling

Aandeelhouders van BioMoer zijn teleurgesteld over de gang van zaken en zien geen andere uitweg dan faillissement aan te vragen. “In december 2018 heeft de Raad van State weer een uitspraak gedaan, wat inhoud dat de aanvraag opnieuw ter visie moet worden gelegd en dit vergt weer de nodige tijd. De uitbreiding is essentieel om de installatie bedrijfseconomisch toekomstbestendig te houden. Omdat de uitbreidingsvergunning in december niet goedgekeurd is, zijn de aandeelhouders van BioMoer tot de conclusie gekomen, dat doorgaan geen haalbare kaart is en inmiddels is het faillissement aangevraagd bij de rechtbank.”