Nispen

Met bevrijdingsvuur hardlopend van Normandië naar Nispen

Redactie Redactie

Ze hebben in 60 uur tijd maar liefst 585 kilometer gelopen, dag en nacht, om in Normandië het bevrijdingsvuur op te halen en naar Nispen te brengen. Zaterdagmiddag kwamen de hardlopers aan, precies op de dag dat Nispen 75 jaar bevrijd was.

 

 

De Nispenaren waren met 30 lopers naar Normandië vertrokken. Daar kregen ze van de burgemeester van Arromanches het bevrijdingsvuur overhandigd. Ze zijn daarna op weg gegaan naar Nispen. In 3 ploegen zijn ze dag en nacht doorgegaan.

Keihard voor geknokt

Initiatiefnemer Frank Matthijssen: “Iedereen heeft er keihard voor geknokt. Er zijn ook slechte momenten geweest, we hebben ook wel eens gedacht waar zijn we aan begonnen maar we hebben doorgezet. We hebben elkaar gesteund en zijn met de fakkel in Nispen gekomen. Om al onze bevrijders te eren, daar ging het om.”

Het bevrijdingsvuur is aangeboden aan het Oranjecomité en de Oranjestichting, zodat het bij elke herdenking zal branden. Burgemeester Han van Midden: “Wat ik zo bijzonder vind is dat bijna het hele dorp hier is. Het toont hoe trots men is om een Nispenaar te zijn. En het toont hoe belangrijk het is om onze vrijheid te vieren. Want we vergeten het wel eens, maar wij zijn gezegend met het feit dat wij in vrijheid leven en dat kunnen helaas maar heel weinig mensen in de wereld zeggen.”