Hoogerheide

Met de nieuwe sokkel krijgt de Snoek van Wjeeldrecht eindelijk weer een vaste stek

Han Verbeem Han Verbeem

De Snoek, het bekende bronzen carnavalsbeeld van de kernen Hoogerheide en Woensdrecht, krijgt éindelijk weer een vaste stek: vóór het gemeentehuis in Hoogerheide. Daar komt het kunstwerk op een splinternieuwe sokkel te staan. Fon van Zunderd, van carnavalsstichting KS De Snoeken, presenteerde dinsdagavond het sokkelontwerp aan de Woensdrechtse gemeenteraad. Geen tweedehandsje van Marktplaats maar een waardig voetstuk voor misschien wel het belangrijkste beeld van de twee dorpskernen.

Met trots toont Fons het schaalmodel van de sokkel aan de raadsleden. Het is, net als het uiteindelijke origineel, uitgevoerd in roestvast staal. De sierlijke s-vorm symboliseert een golf. Uiteindelijk krijgt deze ook een blauwe kleur, legt Van Zunderd de raadsleden uit. Het ontwerp is van metaalbewerker Andrew Wouts, hij zorgt ook voor de uitvoering. De sokkel is van roestvast staal en pakweg anderhalve meter hoog. “Stevig, duurzaam en hufterproof”, legt Wouts uit. De bronzen Snoek wordt stevig verankerd en de sokkel krijgt een betonnen fundering. Zo krijgen dieven niet de kans het beeld mee te nemen. “Wat in Ossendrecht met D’n Os is gebeurd, zal ons niet overkomen”, zegt de carnavalsbestuurder.

Motie AKT

Donderdag na de raadsbijeenkomst nemen Wouts, Van Zunderd maar ook AKT-raadslid Ludo Bolders een kijkje bij de toekomstige vaste standplaats van de Snoek. Deze komt tussen de drie plantenbakken te staan, vlak voor de ingang van het gemeentehuis. Dat het beeld weer terugkeert is eigenlijk de verdienste van Bolders, die het initiatief heeft genomen om een raadsvoorstel in te dienen. Deze motie heeft de steun van de voltallige raad en daarmee staat niets de plaatsing van het monument meer in de weg. Op de zaterdag vóór de intocht van 2022 wordt het op z’n plaats neergezet.

Marktplaats

Wethouder Hans de Waal komt op zijn weg naar het gemeentehuis het drietal tegen. Een mooi ontwerp, zegt hij en knikt met een bewonderende blik in zijn ogen. En goed ook dat een lokale ondernemer het voetstuk wil maken. “We hadden als college op Marktplaats al een betonnen sokkel gezien, maar die werd nét voor onze neus verkocht”, zegt hij lachend. Maar zonder gekheid: dit is natuurlijk véél beter.

Legende

Ook in het verleden heeft de Snoek voor het gemeentehuis gestaan. Dat was nog bij het oude Raadhuis aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide. De bronzen Snoek stond in de fontein naast het gebouw. Sindsdien leidt het beeld een zwervend bestaan en duikt regelmatig op verschillende plaatsen op, voornamelijk tijdens de carnavalsperiode. Het beeld verwijst naar een oude legende. In de Weel, een oude ingedamde kreek, zwom lang geleden eens een snoek die twee kinderen op z’n rug droeg. Die kinderen staan symbool voor de woonkernen Woensdrecht en Hoogerheide. Ook de letters W en H keren terug in het ontwerp van de sokkel waarop de Snoek komt te staan.