Bergen op Zoom

Met deze bril kunnen verpleegkundigen van tanteLouise senioren beter begeleiden

Redactie Redactie

Woonzorgcentrum Stuijvenburgh in Bergen op Zoom heeft, net als andere zorginstellingen van tanteLouise, te maken met personeelstekorten. Dit komt doordat veel werknemers thuis zitten door de coronacrisis. Daarom werken de zorginstellingen van tanteLouise met een ‘slimme bril’. Met deze bril kan een zorgverlener die thuis zit live meekijken met andere zorgverleners in het zorgcentrum. Ook kunnen zorgverleners op deze manier meekijken met leerlingverpleegkundigen die hun examens afleggen.

Door: Maarten Elst en Esmee van den Heuvel

tanteLouise werkt al langer met de slimme bril. Onder andere de wondzorgverpleegkundige kan met deze tool van afstand meekijken hoe de wond eruit ziet. Met de huidige coronacrisis wordt de hypermoderne bril ook in andere zorgcentra van tanteLouise gebruikt met verschillende doeleinden. ,,De slimme bril hebben we ingezet toen er een uitbraak was”, vertelt locatiemanager Jessica den Butter. ,,Veel medewerkers zaten thuis, maar door de slimme bril konden ze toch vanuit thuis meehelpen.” 

Handigheidje

De bril is eenvoudig in gebruik. De zorgverlener of leerlingverpleegkundige zet de slimme bril op en maakt verbinding met een collegazorgverlener die op afstand zit. Via deze verbinding kan de collega op afstand live meekijken en via een ingebouwde microfoon advies geven aan de zorgverlener ter plaatse.

Ook tijdens examens van leerlingverpleegkundigen wordt de bril ingezet. ,,Normaal gesproken gaan we met drie in totaal naar de bewoner waar het examen wordt afgelegd. Nu kijken de twee begeleiders van een afstandje mee”, vertelt praktijkbegeleidster Corrie van Elzakker.

Desiree Dons is zo’n leerlingverpleegkundige bij tanteLouise. ,,Je merkt dat het een stuk rustiger is voor de bewoner als er slechts één verpleegkundige in de kamer is”, vult Dons aan. ,,Ik ben vrij positief over de bril, het werkt handig.”