Roosendaal

Met deze rollenbank controleert de politie snelle fietsen zoals fatbikes

Sita Kengen Sita Kengen

Vanaf 2018 zijn ze bij Dynostar al bezig met dit geheime project en nu mogen ze er eindelijk over vertellen. Het Roosendaalse bedrijf ontwikkelde een nieuwe rollenbank waarop de snelheid van e-bikes en speed pedelecs gemeten kan worden. Dat is hard nodig voor de veiligheid op straat volgens de politie.

Een rollenbank is een apparaat waarop een voertuig stilstaand de wielen draait op rollen in plaats van rijdend op de weg. Dit apparaat wordt door de politie gebruikt om te kijken wat de maximale snelheid is die een voertuig kan bereiken. Dynostar levert sinds 2005 rollenbanken aan de politie, maar sinds 2018 zijn ze bezig met een nieuw type. “Tegenwoordig heb je naast een brom- of snorfiets met een nieuwe categorie te maken. Namelijk de e-bike en speed pedelec”, vertelt Martijn Vos, managing director Dynostar. ”

Nieuwe factor

“In het nieuws is te zien dat er best veel problemen zijn met de e-bike en speed pedelec op het gebied van opvoeren.” Vos vertelt dat er met het ontstaan van de helmplicht een verschuiving heeft plaatsgevonden. Jongeren willen volgens hem niet meer op een snorfiets rijden, maar wel op een elektrische fiets. Alleen vinden ze die vaak niet hard genoeg gaan en laten ze hem opvoeren, met alle gevolgen van dien. “Deze problematiek speelt zowel nationaal als internationaal. Op basis van die problematiek hebben we de nieuwe rollenbank ook daar specifiek voor ontwikkelt.”

Proces

De oude rollenbanken voldoen niet meer aan de voertuigen van deze tijd. Vos legt uit dat de sensor, waarmee gemeten wordt hoe snel een voertuig gaat, meestal in het voorwiel zit. Dit terwijl bij de oude rollenbanken het voorwiel niet wordt aangedreven. Zo wordt dus de verkeerde snelheid gemeten. Al snel ontstond de behoefte het voorwiel ook aan te drijven. “Hiermee verander je de volledige dynamiek van het voertuig. Er moet veel meer op veiligheid en stabiliteit gelet worden. Dat maakt dat het een compleet andere rollenbank is geworden.” Voor de politieagenten zal dit best even wennen zijn, denkt Vos.

Duurzaam

Het apparaat is niet alleen innovatief, maar ook duurzaam. Duurzaamheid was één van de eisen die de politie aan de rollenbank stelde. “Zeker vijftig procent van rollenbank is te recyclen.” De nieuwe rollenbank is zo ontwikkeld dat het energieverbruik minimaal is. “We draaien zo energiezuinig dat met een kleine accu makkelijk een dag vol te houden is.” Ook is er naar het gewicht gekeken. Het materiaal bestaat onder andere uit carbon en staal. Deze materialen zijn goed recyclebaar.

Feedback

Voor Dynostar is de order van de politie een belangrijke ontwikkeling. “Dit is voor ons een volgende stap in de toekomst”, zegt Vos. Persoonlijk is hij er ook trots op dat hij met de nieuwe rollenbank bijdraagt aan de veiligheid in het verkeer. “Het is een intensief project geweest. We hebben redelijk geheim dit product weg weten te zetten met een klein team van mensen. Hier mogen we allemaal trots op zijn.”