Roosendaal

Met een dikke jas aan in een ijskoude klas (audio)

Foto: © gemeente Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Woensdagochtend bracht onderwijswethouder René van Ginderen een bezoek aan de Norbertus Gertrudis Mavo in Roosendaal. Hij ging daar in gesprek met leerlingen van het Da Vinci College, de Norbertus Gertrudis Mavo en het Norbertus Gertrudis Lyceum. Doel van het gesprek was om van de jongeren zelf te horen hoe zij deze coronaperiode ervaren. Ook de vuurwerkproblematiek kwam in het gesprek aan bod.

Door: Kitty Joachems

“Ik had al langer het idee om eens met de schoolgaande Roosendaalse jongeren te spreken en dan bij voorkeur kort na een persconferentie van Mark Rutte”, zo vertelde de wethouder woensdagavond in het radioprogramma Het Fractiehuis op ZuidWest FM. Hij sprak in 2 rondes met zo’n 30 leerlingen van de diverse middelbare scholen in Roosendaal, variërend in leeftijd van 13 tot 18 jaar.

IJskoud

De reacties van de leerlingen op de persconferentie van de avond ervoor waren wisselend. Ze begrijpen heel goed dat er van versoepeling voorlopig geen sprake kan zijn maar vinden het tegelijkertijd erg lang duren. Er werd uitgebreid gesproken over hoe zij de online lessen ervaren en hoe vervelend het is om met een dikke jas aan in een ijskoude klas te moeten zitten omdat de ramen open moeten blijven staan. Ook de verveling werd besproken. Sporten is voor sommigen een uitlaatklep. En ook daar worden zij geconfronteerd met de beperkingen. Ze moeten lang tevoren een tijd reserveren in de sportschool of kunnen alleen maar trainen zonder naar een wedstrijd toe te kunnen werken.

Offers

En toch slaan de jongeren zich er goed doorheen. “Ik ben er enorm trots op hoe deze jongeren omgaan met deze bizarre tijd,” aldus Van Ginderen. “Zeker voor jongeren zijn de maatregelen soms moeilijk te bevatten. Dat ze zich desondanks toch zó goed aanpassen aan de regels verdient echt een groot compliment. Ze brengen grote offers voor de andere generaties.”

Tegen het vuurwerkverbod

Twee weken geleden werd Roosendaal opgeschrikt door hevige vuurwerkproblematiek. Daarover sprak de wethouder ook met de jongeren. Sommigen van hen wonen in de wijken waar de incidenten plaatsvonden. Een aantal van hen was bang of kon er niet van slapen. Anderen waren ronduit tegen het vuurwerkverbod. Jongeren vinden dat er gezocht moet worden naar de diepere oorzaak van de onrust die is ontstaan zodat daar het beleid op kan worden aangepast.

Skatebaan

Van Ginderen vroeg de jongeren hoe de verveling kan worden tegengegaan. Er blijkt behoefte aan meer jongerencentra, meer mogelijkheden voor sport en sociale contacten die binnen de coronamaatregelen passen en faciliteiten zoals de skatebaan waarvan er op dit moment één gerealiseerd wordt in de nieuwe wijk Stadsoevers.

Depressiviteit

“Juist in deze fase van hun leven, waarin ze zichzelf volop aan het ontdekken zijn, is bewegingsvrijheid enorm belangrijk. En daar worden ze nu drastisch in beperkt,” vindt de wethouder. “Ze passen zich heel goed aan en tonen een enorme flexibiliteit, maar we moeten er met z’n allen wel scherp op blijven dat ze niet afdwalen. Verveling of zelfs depressiviteit liggen op de loer en als dat niet op tijd onderkend wordt, dan kan dat verregaande gevolgen hebben. Voor de jongere zelf, én voor de maatschappij. Daarom wil ik graag met deze jonge mensen in gesprek zijn en blijven, om zelf te ervaren hoe het met ze gaat. En dat doe ik niet alleen op scholen, maar ook op andere plekken” besluit wethouder Van Ginderen.

Luister hieronder naar het volledige interview: