Hoogerheide

Met Happer maken basisschoolkinderen de wereld een stukje knapper

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Op steeds meer basisscholen in de regio staat niet één afvalbak in de klas. Ook geen twee of drie, maar wel vier afvalbakken! Dat is te danken aan de Steenbergse Marlies Heshof, die met het Happersproject kinderen leert over afval scheiden.

Sinds de lessen na de kerstvakantie weer hervat zijn, staan er vier Happer-bakken in het lokaal van groep 5/6 op basisschool Fortuna in Hoogerheide. Een blauwe, een oranje, een grijze en een iets kleinere groene bak. De leerlingen in de klas van juf Kimberley zijn het afval scheiden al aardig gewend, zegt Rowena Michielse (10): “Het was wel even wennen maar het lukt heel goed in de klas.”

Je werkt samen met de Happers aan een betere wereld

Het Happers-project bestaat uit meer dan alleen kleurrijke afvalbakken, zegt bedenker Marlies van Heshof: “De afvalbakken komen als personages tot leven. Dat maakt dat het een soort vriendjes worden van de kinderen. Je werkt samen met de Happers aan een betere wereld.”

Afhankelijk van de wensen van de school levert Heshof ook handpoppen en informatiebanners. “We hebben ook stickervellen die zijn bedoeld voor thuis. Ze bestaan uit kleine stickers die je thuis op de eigen afvalbak kunt plakken. zo wordt het thuis ook even onder de aandacht gebracht hoe belangrijk het is om afval te scheiden”, zegt ze. Bij Milan Timmerman (10) wordt het afval ook gescheiden ingezameld “Plastic doe ik bij plastic, rest bij rest”, somt hij op. “Papier moet in de blauwe bak en in de groene doen we groente, fruit en tuinafval”, voegt klasgenoot Sem Louwsma (10) eraan toe. “Voorheen deden we alles samen in één bak, nu niet meer”, zegt Lobke Kramers.

Goed zorgen voor de aarde is ook een belangrijk ontwikkeldoel

Er verandert niet alleen het één en ander voor de kinderen. Ook de school heeft de nodige aanpassingen moeten doen. “Aan de achterkant moet het afval ook gescheiden afgevoerd worden. We zien dat de grijze bak langzaam leger wordt en de oranje en de groene bak voller en voller raken”, zegt schooldirecteur Pieter Krebbekx. Naast rekenen en taal vindt hij goed zorgen voor de aarde ook een belangrijk ontwikkeldoel voor de leerlingen.

De vrolijke Happers duiken op in steeds meer scholen in de regio. “In Steenbergen doen alle basisscholen mee, daarna zijn we naar Tholen gegaan en nu naar de gemeente Woensdrecht. Daar doen bijna alle basisscholen mee”, zegt Heshof. Ondertussen doen al ruim twintig scholen mee. Na Woensdrecht gaat Marlies haar pijlen richten op de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal. Ze hoopt dat het project zich als een olievlek over het hele land zal verspreiden.