West-Brabant

Met het vliegtuig naar Seppe én op tijd voor de Draai: ‘Wel een behoorlijk georganiseer’

Han Verbeem Han Verbeem

Kort voor half drie -met drie kwartier vertraging- landt het zespersoonsvliegtuig op Breda Airport (vliegveld Seppe). Aan boord zijn vier wielrensters, waaronder de regionale vedette Thalita de Jong (Ossendrecht) en Annemiek van Vleuten – vierde bij de Tour de France Femmes. Zondag was de slotetappe van de Tour voor vrouwen en een dag later staan de dames al aan de startlijn bij de Draai van de Kaai in Roosendaal. “Het is wél een georganiseer om het allemaal voor elkaar te krijgen”, verzucht evenementwoordvoerder Bas van Eekelen.

De Draai van de Kaai zit als wielercriterium dicht op de Tour. Verplaatsen naar een andere datum is niet mogelijk, merkt Van Eekelen op, omdat de Draai dan letterlijk het aanstaande WK in de wielen zou rijden. De wielrensters zijn daarom per vliegtuig overgehaald van het Zuid-Franse Pau; een reistijd van enkele uren. Een rit met de groepsbus duurt meer dan een halve dag. Volgens Van Eekelen is het de eerste maar zeker niet de laatste keer dat de organisatie een eigen vliegtuig inzet. “Seppe is dichtbij en een vliegtuig is zó gevonden”, zegt hij.

Regenboogtrui

Niet alle Tourrijdsters waren aan boord; zo is Marianne Vos al eerder via Schiphol geland in Nederland. Zij reed echter de Tour niet uit en het Franse avontuur zat er voor haar zaterdag al op. En wat de Draai betreft? Annemiek ven Vleuten -bij de Tour vierde in het eindklassement- heeft er zin in. “Het is vandaag de laatste dag dat ik de Regenboogtrui kan dragen”, merkt ze op.

Nieuwe ploeg

Ook Thalita de Jong is weer helemaal terug. Sinds mei is ze al volop in de running, weer helemaal hersteld van de blessures die ze drie jaar terug opliep bij haar val bij de GP in Hoogerheide. Veldrijden zit er voor Thalita niet meer in, benadrukt ze. Ook in het nieuwe wielerseizoen richt ze zich volledig op het rijden op de weg. “Ik ben nog wel op zoek naar een nieuwe ploeg, dus het is nog even spannend waar ik in september voor rijd”, zegt ze. Maar eerst: Roosendaal.

Feestje

Het weer werkt niet mee, bij aankomst van het vliegtuig wacht de rensters een druilerige aankomst op Seppe. Voor later op de dag wordt forse neerslag voorspeld maar daar zit de organisatie niet mee. “Weer of geen weer: we gaan er absoluut een feestje van maken”, lacht Van Ekelen. “De Kade gaat volstromen, zoals vanouds.”