Roosendaal

Met maar 9 kinderen is BergOp grote speler in Textiel Race: ‘We willen dat schoolreisje!’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al bijna een maand zijn de negen leerlingen van groep 7-8 van Kindcentrum BergOp in Roosendaal hard bezig met het inzamelen van oud textiel. Dat doen ze speciaal voor de Textiel Race, en ze strijden tegen negen andere scholen uit Roosendaal en Rucphen. Het kleine clubje staat momenteel op de tweede plaats.

Het doel van de Textiel Race is het zoveel mogelijk inzamelen van kleding, schoenen en ander textiel, om het een tweede leven te geven. “Het opgehaalde textiel gaat naar een kringloopwinkel, en als het niet meer bruikbaar is dan gaat het naar een textielfabriek”, legt meester Bram Maaskant uit.

In groepjes zijn de kinderen langs de deuren in de wijk gegaan, met de hoop om voldoende textiel in te zamelen. “Soms lagen er zakken textiel bij van die kledingbakken, die pasten dan niet door het luikje. Die hebben wij daar weg gehaald en gebruikt voor onze race”, vervolgt de meester.

Bonuspunten

De groep staat momenteel tweede. “Door opdrachten uit te voeren kunnen we bonuspuntenkrijgen”, legt leerling Kay uit. “We hebben bijvoorbeeld iets voor Marktplaats gedaan, dat waren heel veel extra punten. En we hebben kapotte schoenen gemaakt, en een video voor YouTube gemaakt.”

Mocht de groep winnen, dan winnen ze een schoolreis. “Dat willen we echt super graag”, zegt klasgenoot Brandon. Wat dat reisje inhoudt weet hij al, maar de rest nog niet. “Dat blijft nog even geheim”, aldus meester Bram.

Bewondering

Bram van Putten is stagiaire bij groep 7-8. “Ik vind het echt ontzettend knap hoe gemotiveerd de kinderen zijn, en hoeveel tijd ze hieraan hebben besteed”, vertelt hij trots. “Sinds dag één zijn ze meteen actief aan de slag gegaan. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.”

Textiel doneren is mogelijk tot woensdag 7 juni. De zakken kunnen afgeleverd worden bij Kindcentrum BergOp, aan de Hoveniersberg 37 in Roosendaal.