Bergen op Zoom

Met Sabic-zitkunstwerken is wijkje bij ScheldeVesting écht af: ‘Chemie verbindt’

Han Verbeem Han Verbeem

Bij een nieuwbouwwijk hoort kunst. Tot pakweg tien jaar geleden had de gemeente Bergen op Zoom daar geld voor over, maar dat potje is in één van de vele bezuinigingsrondes geschrapt. Toch heeft ScheldeVesting sinds vandaag twee kunstwerken, aan weerszijden van de loopflonders bij de Smitsvest: blokken van duurzaam materiaal die ook als zitbankjes dienen. Ze zijn een ontwerp van kunstenaar Jeroen Hoogstraten én betaald door Sabic. Deze geeft de werken aan de gemeenschap cadeau, nog vanwege het 50-jarig bestaan van de fabriek in Bergen op Zoom.

Zet Bergen op Zoom met de bedrijfssponsoring een nieuwe richting in, met kunst in de openbare ruimte? Wethouder Hans Peter Verroen glimlacht. “Een interessante gedachte”, merkt hij diplomatiek op. Want kunst is éigenlijk het pakkie-an van zijn collega-wethouder Letty Demmers. Maar het is zeker de onderzoeken waard, moet Verroen toegeven. Voor een bedrijf als Sabic is sponsoring het een manier om de verbinding met de samenleving te tonen. “We ondersteunen bijvoorbeeld ook de Fitfabriek in Bergen op Zoom”, legt Sabic-directeur Ana Maria Acevedo uit.

Eerdere kunst

Voor kunstenaar Hoogstraten is het niet de eerst keer dat hij een functioneel kunstwerk voor de gemeente maakt. Zo ontwierp hij de panoramatafel ‘t Kraaijennest bij de Markiezaatsweg. Te herinnering aan de bevrijders van 1944 maakte hij het ontwerp voor het Canadapad bij de Canadalaan. De nieuwste zitkunstwerken bij de flonders verbinden de nieuwbouwflat Paravicini met de looptrappen bij de Smitsvest.

Bouwstenen

De voornamelijk seniore bewoners van de flat kijken met belangstelling naar de objecten. “Ze staan symbool voor de bouwstenen van water, de letters H en O uit het periodieke systeem”, vertelt Hoogstraten in een mini-college aan de omstanders. Want de nieuwbouwwijk is op water gebouwd. Ook in de vroegere suikerindustrie rondom de wijk werkte alles met chemie. En natuurlijk weet chemiereus Sabic álles af van verbindende, chemische formules. Directeur Acevedo is zichtbaar in haar nopjes met de kunstwerken. “We zijn blij dat we dit voor de wijk hebben kunnen doen”, zegt ze bescheiden.