Rucphen

Met z’n allen voetbal kijken in het EK Dorp: ‘We willen inwoners graag verbinden’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het lijkt nog ver weg, maar deze zomer barst het grootste voetbalfeest van Europa los: het EK Voetbal in Duitsland. Wat is dan gezelliger dan met iedereen bij elkaar Oranje aanmoedigen? Angelo Heeren en Ronnie Gommers organiseren dit jaar voor het eerst het EK Dorp, iets wat niet op veel plaatsen in Nederland voorkomt. Het EK Dorp wordt een soort festival tijdens de wedstrijden van het Nederlands Elftal, met als hoofdact: de Oranje Leeuwen.

Het terrein aan de Kozijnenhoek in Rucphen zal aankomende zomer oranje kleuren als het aan de ondernemers uit Sprundel ligt. “Vanaf 14 juni zal het er hier heel anders uitzien”, vertelt Angelo. Tijdens de openingswedstrijd van het toernooi, Duitsland-Schotland, vindt ‘de generale repetitie’ plaats voor de Oranje evenementen. “Dan gaan we met een selecte groep testen of alles goed loopt en kunnen we kijken wat er nog beter kan richting de andere evenementen”, legt Ronnie uit.

Wens

Het EK Dorp is een langgekoesterde wens van de beiden heren. “Tijdens het WK van 2018 ben ik samen met Ronnie en wat vrienden naar België gegaan, om daar de wedstrijden te kijken. Hier stond een soort gelijk evenement en toen kwamen wij tot het idee dat wij dit ook wel zouden kunnen”, aldus Angelo. Echter gooit de coronapandemie roet in het eten en was er niet genoeg tijd om voor het EK van 2020 een evenement te organiseren.

Wij vergeten in Nederland tijdens de toernooien nog wel eens creatief te zijn.

Het EK Dorp moet dus een groot feest worden. “Al zijn we natuurlijk wel een beetje afhankelijk van de resultaten”, lachen ze allebei. Aan de organisatoren zal het zeker niet liggen. “We willen graag iets moois neerzetten.” Zo komen er barretjes, een VIP-ruimte, een tribune en zullen er ook artiesten komen optreden. “Met Django Wagner zijn we al rond. Ook komt hardstyle DJ-duo Sound Rush hier optreden”, vertelt Angelo trots.

De heren zijn graag creatief en organisatorisch bezig. “In het buitenland wordt van alles georganiseerd. We kennen bijvoorbeeld het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen of de Oranjedorpen tijdens een EK of WK in het desbetreffende land. Echter vergeten wij in Nederland tijdens de toernooien nog wel eens creatief te zijn”, meent Ronnie.

Of je nou speelt voor Sprundel of Rood-Wit, tijdens het EK maakt dit niemand meer wat uit.

Tijdens het evenement hopen de organisatoren alle kernen van de gemeente met elkaar te verbinden. “Of je nou speelt voor voetbalclub Sprundel of Rood-Wit uit Sint-Willebrord, tijdens het EK maakt dit niemand meer wat uit”, vertelt Heeren. Het evenement vindt plaats op een centrale locatie vlakbij het gemeentehuis. “Wij denken dat dit voor iedereen goed bereikbaar moet zijn”, menen de heren.

Tickets zullen tien euro gaan kosten, waarvan een percentage naar het goede doel Stichting Leergeld zal gaan. “Zij helpen kinderen uit gezinnen die krap bij kas zitten. Wij vinden het fijn dat wij die kinderen zo kunnen helpen”, besluit Angelo.