Roosendaal

Mhemed (38) fietst 6500 kilometer naar Mekka en iedereen wil hem helpen

Foto: Omroep Brabant

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Mhemed Razzouki (38) fietst maar liefst 6500 kilometer door dertien landen. Hij is vanuit zijn woonplaats Roosendaal onderweg naar de bedevaartplaats Mekka in Saoedi-Arabië. Met zijn monstertocht wil hij zoveel mogelijk geld inzamelen voor een islamitische begraafplaats in Roosendaal. “Dit is voor mij een droom die uitkomt.”

Begin vorige maand vertrok Mhemed uit Roosendaal. Acht landen en 3000 kilometer verder is hij nu aangekomen in Istanbul in Turkije. “Ik voel mij lichamelijk en geestelijk goed. De eerste week had ik nog wel wat last van spierpijn, maar dat is logisch want elke dag op de fiets is natuurlijk gewoon topsport.”

Mhemed werd in Marokko geboren en verhuisde een jaar later naar Roosendaal. De vader van twee zoontjes liep al tien jaar rond met het idee om de pelgrimstocht naar Mekka op de fiets te maken. Nu hij het kan combineren met een sponsoractie voor het goede doel, besloot hij zijn grote wens in vervulling te laten gaan. Door zijn aanstekelijke enthousiasme heeft hij inmiddels veel volgers op Facebook die dagelijks meegenieten met zijn avonturen.

Ik word ook gesteund en gesponsord door mensen die geen moslim zijn.

“Ik lig nog steeds op schema en ik verwacht op of rond 20 november aan te komen in Mekka”, vertelt Mhemed aan Omroep Brabant. “Tot nu toe is het een fantastische tocht. Ik krijg zoveel waardering van mensen onderweg en mooie berichtjes via social media, ik verdrink er gewoon in. Wat ik erg tof vind, is dat ik ook volop gesteund en gesponsord wordt door mensen die geen moslim zijn.”

De begraafplaats met 12.000 plekken in Roosendaal is een langgekoesterde wens van de moslimgemeenschap. De lokale politiek staat positief tegenover het plan. Mhemed: “Er zijn gesprekken met de gemeente. Ik denk dat veel moslims blij zullen zijn wanneer ze de mogelijkheid krijgen om hier begraven te worden. Ik houd als Nederlandse Marokkaan van Nederland. Waarom zou ik dan begraven willen worden in een ander land?”

De aanleg van de begraafplaats kost zo’n 2,5 miljoen euro waarvan er 1,3 miljoen tijdens de afgelopen ramadan is ingezameld. “Ik vind het een mooie uitdaging om de overige 1,2 miljoen bij elkaar te fietsen”, lacht Mhemed. Kort nadat hij aan zijn fietsreis was begonnen, werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. Hij besloot daarom samen zijn thuisfront om de ruim 40.000 euro die hij tot dan toe had ingezameld te doneren aan noodhulp voor de slachtoffers. Inmiddels staat de teller voor de actie voor de begraafplaats al weer op een ton. Mhemed: “Eigenlijk wil ik het liever niet weten zodat het voor mij ook een verrassing blijft.”

Ik krijg overal eten, drinken en zelfs onderdak aangeboden.

Mhemed fietst gemiddeld zo’n honderd kilometer per dag. Met zijn vlaggetjes en fietstassen is hij een opvallende verschijning. “Ik krijg overal eten, drinken en zelfs onderdak aangeboden. Het is echt hartverwarmend. Toen de Nederlandse eigenares van een hotel in Duitsland hoorde waarvoor ik onderweg was, bood ze mij de mooiste kamer aan waarvoor ik niks mocht betalen. Het is een van de vele speciale momenten die ik nu beleef.”

Binnenkort zet Mhemed vanuit Turkije koers richting Cyprus. Tot nu houdt zijn fiets het prima. “Ik krijg goede ondersteuning van de fietsenzaak in Nederland. Ik heb nog geen lekke banden of gebroken ketting gehad, helemaal niets.” Na Mekka komt hij met het vliegtuig terug naar Nederland. “Wanneer ik geen kinderen zou hebben gehad, was ik misschien nog wel op de fiets terug gekomen. Maar voor nu vind ik dit al mooi genoeg. Ik hoop dat ik met mijn tocht anderen inspireer om ook het goede te doen.”

Wie Mhemed wil helpen zoveel mogelijk geld op te halen, kan hier een bijdrage leveren.