Roosendaal

Mhemed krijgt heldenontvangst na zijn monsterfietstocht naar Mekka

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Mhemed Razzouki (38) is vrijdag als een held ontvangen in Roosendaal. Bij de moskee vormden enkelen tientallen bezoekers een erehaag voor de Roosendaler die de afgelopen maanden door elf landen vanuit zijn woonplaats naar Mekka fietste. Met de sponsortocht zamelde Mhemed ruim tweehonderd duizend euro in voor een islamitische begraafplaats.

Mhemed werd bij zijn ontvangst in het zonnetje gezet door vertegenwoordigers van de moskee en de gemeente. Tijdens de warme woorden van de imam werd hij even overmand door emoties. “Dit gaat dwars door je heen. Het waren ook drie super mooie maanden waarin ik zulke mooie en lieve reacties heb gehad, het lijkt wel een droom”, aldus Mhemed.

Ik moet nog even afbouwen want in mijn gedachten ben ik nog steeds aan het fietsen.

Hij vertrok op 1 september en hij kwam na een monstertocht van bijna 6000 kilometer op 26 november in Mekka aan. Na een korte bedevaart vloog Mhemed terug naar Nederland waar hij even tijd nodig had om bij te trekken. “Ik moet ook nog even afbouwen want in mijn gedachten ben ik nog steeds aan het fietsen.”

De Roosendaler wilde zoveel mogelijk geld bij elkaar fietsen voor het goede doel. Een eigen islamitische begraafplaats is een langgekoesterde wens van Mhemed en de moslimgemeenschap in Roosendaal. De aanleg kost in totaal zo’n 2,5 miljoen euro. Naast de opbrengst van de sponsortocht, is een groot deel van het benodigde bedrag inmiddels ingezameld door de moskee. De lokale politiek staat positief tegenover het plan. “Laten we hopen dat het nu door kan gaan”, aldus Mhemed.

Ik heb tijdens deze fietstocht mogen ervaren dat er heel veel goede mensen zijn op de wereld.

De pelgrimstocht met de fiets was voor Mhemed jarenlang een droom die nu werkelijkheid is geworden. “Ik weet niet of er nog een volgende fietstocht komt maar de wereld is groot. Ik heb tijdens deze fietstocht mogen ervaren dat er heel veel goede mensen zijn op de wereld.”

Mhemed werd in het zonnetje gezet door vertegenwoordigers van de moskee en wethouder Arwen van Gestel (foto: Omroep Brabant)