Roosendaal

Midden in de nacht zwerfafval opruimen is onverantwoord

Close up van grijpstok waarmee zwerfafval wordt opgeraapt

Foto: © Shutterstock

Kitty Joachems Kitty Joachems

Om het zwerfafval in de gemeente Roosendaal terug te dringen is de gemeente onlangs een nieuwe campagne gestart. Deze campagne richt zich op afhaal- en fastfoodrestaurants. Na schriftelijke vragen van Alex Raggers van de VLP geeft de gemeente meer inzage in de campagne. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer de helft van de afhaalrestaurants meedoen.

Volgens de gemeente zijn er in de gemeente Roosendaal 56 afhaalrestaurants. Daaronder vallen ook cafetaria’s en shoarmatenten. Inmiddels doen 27 van hen mee. Van de zeven fastfoodketens die in de gemeente Roosendaal gevestigd zijn doet alleen Subway niet mee.

Midden in de nacht

Rondom McDonalds aan het Takspui blijft het afval liggen na sluitingstijd. Pas de volgende ochtend wordt daar door medewerkers van het restaurant opgeruimd. Raggers vraagt of de gemeente dit weet en of dit past binnen de gemaakte afspraken. In het antwoord benadrukt de gemeente dat McDonalds deelneemt aan de pilot. Het is bekend dat er na sluitingstijd niet wordt opgeruimd. “Het betreffende bedrijf sluit om 2 uur ‘s nachts. De manager vindt het niet verantwoord om op dat moment nog personeel op de parkeerplaats en in het park afval op te laten ruimen”, schrijft de gemeente daarover.

Vaker dan twee keer per dag opruimen

De gemeente maakt geen afspraken over het moment waarop afval wordt opgeruimd. Daar is ook geen juridische bevoegdheid voor. In 1993 is met McDonalds afgesproken dat ze twee keer per dag al het zwerfafval in een straal van 250 meter opruimen. Het management van het restaurant houdt zich aan die twee keer en streeft ernaar om dit vaker dan twee keer per dag te doen. Ter vergelijking: overige bedrijven moeten in een straal van 25 meter zwerfafval opruimen. Dat blijkt uit de landelijke regelgeving.

Bekeuringen

Op de vraag hoeveel bekeuringen er zijn uitgeschreven op het veroorzaken van zwerfafval laat de gemeente weten dat dit slechts één keer gebeurd is. Volgens de gemeente komt dit omdat er een echte heterdaad moet zijn.

Lees ook: Omwonenden zijn zwerfafval rondom fastfoodrestaurant helemaal zat