Bergen op Zoom

Midgetgolf Meilust weet niet van wijken: ‘Wij geven niet op’

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom heeft geld nodig en daarom is de midgetgolfbaan in Meilust in de verkoop gezet. De baan is nog geen drie jaar geleden door de huidige groep vrijwilligers volledig opgeknapt en die willen voorkomen dat de grond nu letterlijk onder hun voeten vandaan wordt verkocht. De Bergse politiek heeft inmiddels kritische vragen gesteld aan het college van B&W. Er zou namelijk in het nieuwe Focusakkoord zijn afgesproken, dat wijkvoorzieningen ongemoeid worden gelaten bij grondverkopen.

Bianca Verlinden en haar partner Jennifer Overeem hebben veel geinvesteerd in de midgetgolfbaan. In 2017 namen zij het beheer van de zwaar verouderde baan over en het verouderde terrein kreeg een complate facelift. “Op sommige banen waren in de loop der tijd zelfs gaten in het beton geslagen”, zegt Bianca. Alle achterstallig onderhoud is weggewerkt en de huidigee beheerders investeren zelfs in nieuwe voorzieningen. Enkele weken geleden is nog een spinternieuwe tafeltennistafel geplaatst. Kosten: tweeduizend euro.

Vrijwilligersorganisatie

De midgetgolfbaan Meilust draait volledig op vrijwilligers. De entreekosten zijn bescheiden, drie euro vijftig per persoon. Verlinden: “Dat is voldoende om de vaste lasten te bekostigen.” Zoals onderhoud en de huurkosten van 500 euro per maand aan de gemeente. Maar omdat de gemeente Bergen op Zoom in financieel zwaar weer verkeert, staat het terrein nu te koop. De waarde is door de Stadsmakelaar getaxeerd op 100.000 euro. Het bericht kwam voor Bianca en Jennifer als een forse klap. “Ik belde vorige week voor een andere kwestie naar het Stadskantoor en kreeg toen bij toeval te horen dat de grond in de verkoop is gezet.” Zekerheid dat de golfbaan kan blijven voortbestaan is er niet en de beneerders hebben zelf geen geld om het terrein te kopen: “Dat kunnen we als vrijwilligersorganisatie niet opbrengen.”

Vragen van de politiek

Bianca, Jennifer en de vrijwilligers van de midgetgolfbaan hebben steun gekregen van een aantal gemeenteraadspartijen. Zo zijn al politici langsgeweest van onder meer Steunpunt BoZ en de PvdA. Ook de SP en de BSD willen zich inzetten voor het behoud van de baan. Volgens PvdA-raadslid Joey van Aken gaat het om een belangrijke en waardevolle voorziening voor zowel de wijk als de gehele gemeente. Bij Steunpunt BoZ is Piet van den Kieboom, het nieuwe burgerlid van de fractie, degene geweest die zich drie jaar geleden sterk heeft gemaakt voor de redding van de midgetgofbaan – zo zegt Bianca Verlinden. Van den Kieboom en raadslid John Voets hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Reactie college

Namens het college van B&W heeft een woordvoerder laten weten, dat een uiteindelijk besluit om de grond te verkopen nog niet is genomen. “We onderzoeken via de Stadsmakelaar welke mogelijkheden er zijn om het terrein van de hand te kunnen doen, binnen de voorwaarden die de raad gesteld heeft. Verder zijn we op dit moment nog niet.” De grond staat dus niet in de verkoop en er zijn geen gesprekken met eventuele gegadigden, aldus de woordvoerder.