Midterms in Roosendaal: inwoners willen meer focus op duurzaamheid en communicatie
Foto: Shutterstock
Halverwege de bestuursperiode organiseerde het college van de gemeente Roosendaal de zogeheten ‘midterms’. Voor de eerste bijeenkomst nodigden ze inwoners en ondernemers uit. De leden van de gemeenteraad waren daarna aan de beurt. Het doel van de avonden was om terug- en vooruit te blikken op het collegeprogramma ‘Zij aan zij’.
Wethouder Arwen van Gestel legt uit dat deze bijeenkomsten vooral bedoeld zijn om het gesprek aan te gaan met inwoners en te luisteren naar hun opvattingen en ideeën. “Wat vindt u er tot nu toe van? Wat zijn de ideeën daarbij en hoe ziet u de komende twee jaar? Waar moeten we extra aandacht aan geven?” vertelde Van Gestel.
Duurzaamheid en wonen in Roosendaal
Tijdens de bijeenkomsten kwamen diverse onderwerpen aan bod. Een terugkerend thema was duurzaamheid. Inwoners willen dat de gemeente meer laat zien wat ze doet op dat vlak. “Iedereen vindt: als gemeente moet je maar eens wat meer laten zien wat je allemaal doet,” aldus Van Gestel. Inwoners willen ook meer investeren in fietsmogelijkheden en extra groen in de stad.
Ook het onderwerp wonen stond centraal. De wens om woningen toe te voegen zonder dat dit ten koste gaat van groen, werd breed gedragen onder de inwoners. De wethouder benadrukt echter dat de woningmarkt complex is. Daarom kan de gemeente volgens hem niet alles regelen. Dat geldt zeker als het gaat om woningprijzen en de persoonlijke keuzes van inwoners.
Communicatie moet beter
Een ander opvallend punt was de communicatie vanuit de gemeente. Zowel inwoners als raadsleden vinden dat niet altijd duidelijk is wat de gemeente precies doet. “We doen ontzettend veel, maar dat is niet altijd bekend bij inwoners,” aldus Van Gestel. Hij benadrukte dat de gemeente meer naar voren moet brengen wat er allemaal wordt gedaan. Als voorbeeld noemt hij het onderhoud van stoepen en het maaibeleid.
Inwoners zeggen vaak niet te weten waar ze terecht kunnen met vragen of klachten. Ze vragen om betere informatievoorziening. Van Gestel geeft toe dat de gemeente hier nog stappen in kan zetten: “We moeten gewoon beter over het voetlicht proberen te krijgen wat we doen.”
Al met al leverden de midterms waardevolle inzichten op voor zowel het college als inwoners en raadsleden. Volgens de wethouder zijn grote koerswijzigingen niet nodig. Maar het college bekijkt wel waar versneld of bijgesteld kan worden om beter aan te sluiten bij de wensen van de inwoners.