Roosendaal

Mieke maakt voedselpakketten, voor hen die niet naar de voedselbank kunnen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al negen jaar maakt de Roosendaalse Mieke Stroop voedselpakketten voor hen die wat extra hulp nodig hebben. Samen met vrijwilligers brengt ze iedere maand de pakketten rond. Maar sinds een paar maanden merkt ze dat de vraag naar de pakketten stijgt. In twee weken tijd heeft ze laatst drie nieuwe aanvragen gehad, en dus wil ze uitbreiden.

Mieke heeft door haar werk in de sociale sector een groot netwerk. “Daardoor kende ik een paar gezinnen waarvan ik wist dat ze weinig eten hadden thuis.” En dus bracht ze wekelijks een tas boodschappen naar die twee gezinnen. Dat breidde zich al snel uit. Vandaag de dag heeft ze 33 gezinnen waar ze maandelijks een voedselpakket aflevert.

Vrijwilligers

De pakketten worden door verschillende donateurs gerealiseerd. Ook staat er in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade in Roosendaal een doos, waar mensen lang houdbare producten in kunnen doneren. “In het parochieblad heb ik een oproep geplaatst of mensen een extra boodschap kunnen meenemen, om die aan ons te geven.”

Haar team bestaat uit zes vrijwilligers. Eens per maand komt de club bij elkaar om de pakketten samen te stellen. Deze worden op de grootte van het gezin afgestemd. “We houden ook rekening met allergieën of de geloofsovertuiging. Zo zorgen we dat iedereen de juiste producten krijgt.”

Opschalen

De vraag naar de pakketten stijgt. “De afgelopen twee weken zijn er drie gezinnen bijgekomen. Dat is echt veel.” En dus zijn er plannen om uit te breiden. “We willen het opschalen naar twee keer per maand.” Dat is echt wel nodig. “Er is zoveel stille armoede, die wij ook niet op kunnen sporen. Dat is erg jammer.”

Gezinnen kunnen zichzelf overigens niet aanmelden, dat wordt gedaan door instanties of maatschappelijk medewerkers. “Iedere vrijwilliger bekommert zich om een paar gezinnen. Daar proberen we ook maandelijks contact mee te houden.”

Doorschuiven

Want zit iemand niet meer in de knel qua financiën, dan is er ruimte voor een nieuw gezin. “Ja, dan hoeven ze hier niet meer aan te kloppen natuurlijk. We kunnen dan beter iemand helpen die het harder nodig heeft. We willen graag de mensen helpen die ons het hardste nodig hebben.”