Roosendaal

Mike Dijkgraaf uit Roosendaal kampioen na kort kartseizoen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De nieuwe Max Verstappen zou zomaar eens uit Roosendaal kunnen komen. De 16-jarige Mike Dijkgraaf ambieert een carrière in de autosport en werd afgelopen seizoen kampioen in de GK4 Kart series. Zijn overwinning heeft wel een bijsmaak: wegens corona werd het kampioenschap karten vroegtijdig afgekapt.

Door: Vincent Krijtenburg en Jerom Huijskens

Het afgelopen seizoen van de Junioren nationaal-klasse van de GK4 Kart Series begon veelbelovend voor Mike Dijkgraaf uit Roosendaal.  “In Spa was ik derde en in Genk eerste. De winst in Genk was mijn eerste overwinning ooit op een buitenbaan.” Maar na deze overwinningen werd het seizoen beëindigd wegens corona. Een tegenvaller voor Mike.

Kartkampioen

Het zorgde er wel voor dat hij kampioen werd. “Ik had er zelf nog niet echt op gelet. Ik hoorde van mijn ouders dat ik kampioen was omdat de andere races niet meer zouden doorgaan. Erg jammer, maar ik ben wel blij dat ik kampioen ben geworden. Het is mijn eerste in outdoorkarting.”

Training

Met zeven jaar ervaring op zak en met een goede voorbereiding, was Mike misschien ook wel kampioen geworden als het seizoen niet werd afgekapt. “Ik had afgelopen seizoen ook een eigen coach, Melanie Motz. Zij keek langs de baan hoe ik reed en wat ik anders kon doen. Dan ging ik daar natuurlijk op letten bij de volgende training.”

Zelfvertrouwen

Die aanpak bleef bepaald niet zonder resultaat: “Ik ben meer dingen gaan durven, zoals later gaan remmen en eerder op het gas. En later en vroeger insturen, meer de kerbs pakken. Het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven in de kart. Ik heb leren durven inhalen. Daar had ik eerst moeite mee en nu durf ik dat wel.”

Dat alle vernieuwingen het afgelopen seizoen zoveel effect zouden hebben dat hij kampioen zou worden, dat had Mike niet verwacht, bekent hij. “Ik begon het seizoen met het idee gewoon mijn best te doen en dan een zo goed mogelijk resultaat proberen te halen. Maar aan het kampioenschap had ik niet meteen gedacht.”

Max Verstappen

Voor komend seizoen stapt Mike over naar de Senioren nationaal-klasse. Dat moet hij vanwege zijn leeftijd. Wanneer de snelle rijder zijn debuut in de klasse zal maken, blijft voorlopig gissen. Door de coronacrisis is het nog niet duidelijk wanneer er weer kan worden geracet. “We blijven zoveel mogelijk trainen, zoveel mogelijk meters maken. Voor de rest kun je vrij weinig doen.” Uiteindelijk hoopt Mike -net als zijn idool Max Verstappen- in de autosport te belanden.