Woensdrecht

Milieuvereniging Benegora waarschuwt voor uitbreiding Antwerpse haven

Redactie Redactie

Milieuvereniging Benegora uit Woensdrecht wil niet dat de haven van Antwerpen de containercapaciteit uitbreidt. Benegora denkt dat een eventuele uitbreiding slecht is voor natuurgebieden als de Brabantse Wal en de Kalmthoutse heide.

Bert Zwiers, secretaris van Benegora, legt uit dat het veel nadelen met zich mee zal brengen als het Havenbedrijf Antwerpen de containercapaciteit uitbreidt. “Voor veel natuurgebieden zal het niet goed zijn. De Kalmthoutse heide ligt er al een tijdje niet goed meer bij en met die uitbreiding zal het door al die uitstoot van stikstof nog veel slechter gaan.”

Plan

Benegora heeft samen met andere milieuverenigingen een plan gemaakt met oplossingen voor het Havenbedrijf Antwerpen. Dat plan heet ZeeBrAnt. Zwiers: “Het plan is bestemd voor het landschap in Zeeland, Brabant en Antwerpen, vandaar de naam. Het bestaat uit vier niveaus: mondiaal, Europees, nationaal en regionaal. Bij elk niveau hebben wij een oplossing, zodat bedrijven nog steeds kunnen blijven bestaan en het milieu niet ernstig wordt aangetast.”

Volgens Benegora is het nodig dat de Antwerpse haven juist minder gaat transporteren en dat een groter deel van dat transport voortaan over water gaat in plaats van over de weg. Ook vindt de milieuvereniging dat bedrijven minder met elkaar moeten concurreren, maar zich moeten specialiseren.