Roosendaal

‘Militair die overleed na zwembadoefening had waarschijnlijk black-outsyndroom’

De zwembadoefening vond plaats in Zwembad de Stok in Roosendaal - © Christian Traets Fotografie

Maarten Elst Maarten Elst

De Zeeuwse korporaal Mark Ruben, die twee jaar geleden daags na een zwembadoefening in zwembad De Stok overleed, is hoogstwaarschijnlijk overleden aan de gevolgen van een ‘Shallow Water Black-out’. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) na afronding van het onderzoek naar het ongeval met fatale afloop. Shallow Water Black-out kan volgens het IVD optreden na ‘het herhaaldelijk, langdurig onder water blijven na voorafgaande hyperventilatie’. Hulpverlening leidt, zo schrijft het IVD, in veel gevallen niet tot een geslaagde redding.

De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) heeft het onderzoek naar het overlijden van korporaal Mark Ruben afgerond. De Zeeuwse militair-in-opleiding deed op donderdagavond 18 oktober 2018 mee aan een zwembadoefening in het kader van de elementaire commando-opleiding (ECO) van het Korps Commandotroepen (KCT) in zwembad De Stok in Roosendaal. Ruben werd tijdens deze oefening onwel en verdween onder water.

Zijn collegacursisten haalden de militair vrijwel direct uit het water waarna de aanwezige instructeurs en militaire hulpverleners begonnen reanimeren. Ruben werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar hij later, in de nacht van zondag 21 op maandag 22 oktober overleed de Zeeuwse korporaal aan de gevolgen van dit zogeheten Shallow Water Black-out.

Onbekend risico

Uit onderzoek van het IVD blijkt dat ‘de meest aannemelijke oorzaak van het overlijden van een militair in opleiding is het fenomeen Shallow Water Black-out’, oftewel het black-outsyndroom. ,,Shallow Water Black-out kan optreden na het herhaaldelijk, langdurig onder water blijven vooral na voorafgaande hyperventilatie, veelal met fatale gevolgen. Hulpverlening leidt in veel gevallen niet tot een geslaagde redding, helaas ook in dit geval”, schrijft het IVD.

De IVD constateert dat ‘behalve in de professionele duikgemeenschap het Shallow Water Black-out binnen Defensie een onbekend risico vormt’. Om die reden doet de inspectie onder meer de aanbeveling brede bekendheid aan Shallow Water Black-out te geven en de voorschriften voor zwemoefeningen aan te passen.