Roosendaal

Miljoen voor Roosendalers die energiezuiniger huis willen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft 1 miljoen euro gekregen van het rijk om huiseigenaren te helpen hun huizen energiezuiniger te maken. Er zijn in Roosendaal zo’n 20.000 mensen met een eigen woning die hier gebruik van kunnen maken.

De gemeente Roosendaal wil de 1 miljoen euro op verschillende manieren verdelen. Zo krijgen huiseigenaren advies over het energiezuiniger maken van hun woning, kunnen ze ledlampen kopen voor de helft van het geld en krijgen ze waardebonnen. Met de waardebonnen kunnen ze voor 70 euro isolatiemateriaal halen bij Roosendaalse bouwmarkten.

Meedoen moet makkelijk zijn

Wethouder Klaar Koenraad is blij met de rijksbijdrage van 1 miljoen euro. “Een mooi bedrag dat ten goede komt aan de Roosendaler. We gaan het inwoners zo makkelijk mogelijk maken mee te doen aan de maatregelen. En met veel van de maatregelen besparen inwoners niet alleen energie maar ook energiekosten.”

Je huis aardgasvrij maken

Het energiezuinig maken van de woning gaat natuurlijk niet alleen over het indraaien van zuinigere lampen. De gemeente wil ook advies geven over de stappen die je kunt nemen om je huis aardgasvrij te maken, of je gasverbruik sterk te verminderen. Denk dan bijvoorbeeld aan het isoleren van je vloer, dak en spouwmuren, of het plaatsen van goed geïsoleerde ramen en zonnepannelen.

Duurzaamheidslening

Roosendaalse huiseigenaren die zo’n advies willen, krijgen daarmee goed overzicht over de mogelijkheden, de kosten van aanleg en het bedrag dat ze later gaan besparen. Als huiseigenaren sommige maatregelen willen uitvoeren, kunnen ze een speciale lening afsluiten bij de gemeente: een duurzaamheidslening.

Volgend voorjaar meer duidelijkheid

Met de waardebonnen voor Roosendaalse bouwmarkten kunnen de huiseigenaren al op kleinere schaal aan de slag. Ze kunnen de 70 euro bijvoorbeeld gebruiken voor tochtstrips, radiatorfolie of isolatiemateriaal. Voor de ledlampen komt er nog een speciale website. De gemeente Roosendaal laat komend voorjaar weten hoe huiseigenaren precies mee kunnen doen aan de regelingen.