Zundert

De Millstreet’s Foodbar opent een paar weken voor Corso: ‘Echt heel veel zin in’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Aanstaande zondag rijden de mooiste creaties door de Molenstraat tijdens de bloemencorso in Zundert. In die straat is een maand geleden een nieuwe zaak geopend. Na jaren voorbereiding opende horecaondernemers Philip Nelemans en Pieter van Agtmaal Millstreet’s Foodbar. Hoe bereiden zij zich voor op het corsoweekend?

Hoewel de zomervakantie weer voorbij is en de weg officieel is afgesloten, is het op een doordeweekse middag nog opvallend druk in de gloednieuwe horecazaak. Het bedienend personeel loopt af en aan met dienbladen met koffie en thee terwijl hun collega’s lekkere hapjes klaarmaken. Maar wie weet hoe veel mensen op het jaarlijkse bloemencorso af komen, kan zich voorstellen dat het komend weekend nog veel drukker zal zijn. De eigenaars van Millstreet’s Foodbar zijn er in ieder geval klaar voor, zegt Nelemans. “We zitten al langer op een andere locatie (Restaurant Bij de Nonnen, red) maar het is voor ons de eerste keer hier. We hebben veel positieve energie en ervaren gezonde spanning.”

Corso vieren

De grootste personele uitdaging is het maken van de roosters. Dat komt omdat veel personeel zelf ook bij een buurtschap zit en mee loopt met de optocht. “Sommigen willen graag een bepaalde dag vrij zijn en dat geven we ze ook zodat ze de mogelijkheid hebben om het Corso ook te kunnen vieren”, zegt Nelemans. “Zundert gaat tijdens de Corso als het ware op slot. Dus dat is wel iets waar personeel van buiten Zundert rekening mee moet houden in verband met parkeren.”

Corsobouwer

Marit Bekers (19) werkt sinds een paar weken bij Millstreet’s Foodbar. “Ik ben hier terecht gekomen via een stage-opdracht en toen heb ik er eigenlijk voor gekozen om hier in de bediening te gaan werken omdat ik het wel een leuke zaak vond”, zegt de serveerster die zelf een fanatieke corsobouwer is. “Ik ben als ik niet hoef te werken vooral in de tent te vinden. Het zorgt voor best wel eens slapeloze nachten en lange avonden en lange dagen. En op dit moment ook voor best wel veel stress. Het tikken (het insteken van de bloemen, red.) moet nog gebeuren”, zegt ze met een pittig weekend voor de boeg. Bekers mag maandag weer werken “Je moet er wel rekening mee houden dat je de volgende dag alweer voor een aantal gasten staat. Dus ik ga het zeker rustig aan doen op zondagavond.”

Familiegevoel

Als er een werkgever is die zich kan inleven in de corsobouwers, dan is het Nelemans wel. Hij kreeg de Corso-cultuur met de paplepel ingegoten. “Als je hier vandaan komt -uit Zundert, Klein Zundert, Wernhout, Achtmaal- dan is het heel normaal dat je er veel mee bezig bent. Voordat ik horecaondernemer werd was ik er ook iedere vrije dag mee bezig”, zegt hij. “Het is wel iets heel speciaals om met een team of een familie zo bezig te zijn. Als ik hier aan het werk ben dan geeft dat enigszins hetzelfde gevoel.