Bergen op Zoom

Minder honger door deelkoelkast van Het Adriano Huis: ‘Warme maaltijd is de basis’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een warme maaltijd is de basis. Dat vinden Jelle Gillissen en Farid El-Khassim van Het Adriano Huis. Maar onder andere door de inflatie en hoge energieprijzen, is het steeds minder vanzelfsprekend om iedere avond een warme maaltijd te kunnen eten. Daarom staat er sinds woensdag een ‘deelkoelkast’ bij Het Adriano Huis.

De grote, dubbele koelkast oogde woensdagochtend nog wat leeg. Maar daar komt snel verandering in. “Het is de eerste dag dat hij open is. We hebben er zelf al drie gerechten ingezet, maar hopen natuurlijk ook dat mensen uit de buurt willen bijdragen”, legt Jelle uit. Het idee is ontstaan uit New York, waar een Friendly Fridge op de hoek van een straat wordt geplaatst. “Die wordt expres lelijk beklad met graffiti, zodat niemand het wil stelen. Maar die van ons staat gewoon veilig achter een schutting.”

Het concept van de koelkast is simpel. Iedereen die eten of koelproducten over heeft, mag dit in de koelkast plaatsen. “We zouden het wel fijn vinden als mensen de datum van bereiding op de maaltijd schrijven, en welke ingrediënten erin zitten. Dat is in verband met allergieën en de houdbaarheid van het eten.” En natuurlijk mag ieder die iets uit de koelkast kan gebruiken, dit meenemen.

Woensdagochtend zijn de eerste maaltijden in de koelkast gelegd.

Hoeveel iemand meeneemt, maakt niet uit. “We vertrouwen erop dat mensen meenemen wat ze over hebben.” En een specifieke doelgroep is er overigens ook niet. “We kijken niet naar je achtergrond, rijkdom, status of vermogen. Iedereen heeft zijn eigen, goede reden om van de koelkast gebruik te maken.” Belangrijk om te weten is wel dat alcohol niet toegestaan is. “Het gaat echt alleen om koelproducten en complete maaltijden.”

Omdat er ook een deelkastje in Bergen op Zoom is, zijn de heren een samenwerking gestart met Annemarie de Jong. “Lang houdbare producten die niet in de koelkast hoeven, kunnen bij haar gehaald of gebracht worden.”

Lees ook: Annemarie heeft een deelkastje: ‘Er ligt altijd wel iets dat mensen kunnen gebruiken’

Jelle wil wel benadrukken dat het gebruik maken van de koelkast op eigen verantwoordelijkheid is. “Wij stellen onze koelkast beschikbaar, leveren zelf maaltijden aan, maar kunnen niet altijd in de gaten houden wat anderen plaatsen natuurlijk.” Bewoners van Het Adriano Huis zullen wel in de gaten houden of de producten nog houdbaar zijn. “Dat vinden ze erg leuk om te doen. Nu krijgen zij ook eens de kans om voor anderen te zorgen.”

De deelkoelkast is iedere dag geopend van negen uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds, en is te vinden aan het Jan Borghoutsplein 51 in Bergen op Zoom.

Van links naar rechts: Jelle (links) en Farid (rechts) met Lody (midden), die hard heeft meegewerkt om de koelkast een beschermde plaats te geven.