Moerdijk

Minder overlast en veiligere verkeerssituaties door blauwe zone Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Delen van het haven- en industriegebied van Moerdijk worden een zogenoemde blauwe zone. Dat komt doordat er vaak door vrachtwagenchauffeurs overnacht wordt in de gebieden, terwijl dit voor gevaarlijke situaties en overlast zou zorgen. Overnachten in een blauwe zone is niet toegestaan, daardoor wordt handhaven hierop makkelijker.

Overnachten in de gebieden mag nu ook al niet. Het haven- en industriegebied is namelijk een hoog-risico gebied. Maar handhaven op overnachtende vrachtwagenchauffeurs is moeilijk. “We willen de blauwe zones al langer instellen”, vertelt burgemeester Aart-Jan Moerkerke. “Handhaven zonder zo’n zone is namelijk heel arbeidsintensief voor de politie en andere handhavers.” Op basis van één controle kan namelijk niet vastgesteld worden of een chauffeur op de locatie overnacht. “Daar zijn meerdere controles voor nodig.”

Veel chauffeurs overnachten daarom nu toch in de gebieden. Dat zorgt voor overlast en verloedering, meent de gemeente. Maar het werkt ook ondermijning in de hand, omdat er regelmatig onbeheerde trailers en goederen, maar ook verbroken verzegelingen van vrachtwagens, gevonden worden. “En op sommige plekken ontstaan echt verkeersgevaarlijke situaties”, vervolgt burgemeester Moerkerke. Bijvoorbeeld doordat in- en uitritten van bedrijven geblokkeerd worden. Dat heeft weer invloed op de aanrijtijden van hulpdiensten.

Waterbedeffect

Het is straks dus de bedoeling dat een chauffeur maximaal twee uur, op een veilige manier, mag parkeren in de blauwe zones. Daar zit wel een risico aan verbonden: vrachtwagens die uitwijken naar het buitengebied. Een waterbedeffect. “We zijn niet bang dat ze in de kernen gaan staan, want dat is niet logisch.” Maar de buitengebieden zouden zomaar de nieuwe overnachtingsplekken van de chauffeurs kunnen worden. “We gaan dat heel goed in de gaten houden. Mocht dat gebeuren, dan gaan we daar natuurlijk op handhaven.”

Extra parkeerplaatsen in andere gebieden

De gemeente is bezig met het realiseren van extra vrachtwagenparkeerplaatsen. Op parkeerplaatsen langs snelwegen en op de bestaande terreinen bij Kanters en de Gouden Leeuw is namelijk niet altijd genoeg plaats, en er zijn chauffeurs die geen geld willen betalen om ergens te overnachten. Er lopen projecten voor de toekomstige ontwikkelingen van vrachtwagenparkeerplaatsen bij De Gouden Leeuw en Facility Point Moerdijk.